Avantajele testării HPV

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic întâlnit la femei. Majoritatea cazurilor apar consecutiv infecției cu virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus –HPV). Alți factori implicați au legătură cu debutul precoce al vieții sexuale cu parteneri sexuali multipli precum și fumatul.

Comparativ cu alte cancere ginecologice, apare la o vârstă mai tânără, motiv pentru care screening-ul prin Testul Papanicolau se inițiează de obicei devreme.

HPV( Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Până în prezent au fost clonate și secvențiate integral peste 100 de genotipuri de HPV, dar rolul lor în patogenie a fost dovedit doar pentru câteva tipuri, ca de exemplu: 16, 18, 31, 33, 35, 45 și 59. Cele mai cunoscute tipuri de HPV asociate cu cancerul cervical în întreaga lume sunt tipurile 16 și 18.

Atunci când analiza citologică Papanicolau este însoțită și de testarea HPV, precizia screening-ului de cancer de col uterin este mult mai mare. Astfel displazia de col uterin CIN2 și CIN3 sunt depistate cu 5-6 ani mai devreme, decât atunci când se utilizează doar testul Papanicolau.

În cazul în care rezultatele la Testul Papanicolau și Testul HPV sunt bune – precizia și siguranța pacientei este de 99.9%.

Pentru buna gestionare a stării de sănătate a pacientelor, screeningul de cancer de col uterin începe la 21 de ani. El se poate face mai devreme, daca la 21 de ani pacienta are mai mult de 3 ani de viață sexuală. Screening-ul se încheie la 65 ani, cu condiția ca în ultimii 10 ani rezultatele la testele Papanicolau să fie bune, iar în ultimii 20 de ani, pacienta să nu fi avut displazie de col uterin CIN2 și CIN3.

În intervalul vârstei 21-24 de ani se recomandă doar Testul Papanicolau, dar dacă acesta este modificat se poate face testare HPV reflectorie.

În intervalul 25-65 de ani, ideal ar fi ca pacienta să facă Testul Papanicolau și Testul HPV nu mai rar de o dată la 2-3 ani, în cazul în care ambele teste au fost negative.

Testul HPV se recoltează la fel ca și Testul Papanicolau, cu aceeași periuță endocervicală, iar ambele analize se pot prelucra din aceeași probă.

Cum putem preveni cancerul de col uterin

  • Protejază-te de infecția cu HPV (abstinența sexuală, întârzierea debutului vieții sexuale, limitarea numărului de parteneri, folosirea corectă și regulată a prezervativului, doar că acesta nu asigură protecție completă)

  • Mergi periodic la medic pentru Testul Babeș-Papanicolau

  • Discută cu medicul despre vaccinarea infecției cu virusul HPV-În prezent sunt trei vaccinuri pentru prevenția infecției cu HPV și a neoplaziei cervicale (Gardasil, Cervarix și Gardasil 9). Dat fiind că vaccinurile anti-HPV nu protejează împotriva tuturor tulpinilor cu risc oncogen crescut, screening-ul cancerului de col uterin este recomandat, în continuare și femeilor vaccinate.

Este minunat că majoritatea bolilor ginecologice pot fi diagnosticate la timp. Cancerele ginecologice pot fi chiar prevenite, așa cum este cancerul de col uterin, cancerul de endometru, iar cancerul ovarian și mamar pot fi diagnosticate din stadiul incipent, dacă femeia face controale periodice.

 

Dr. Gherman Ioana-Alexandra

Medic specialist obstretică-ginecologie

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul de pe str. Matei Millo, bl. 16, ap. 17A

Programari la tel 0269.206.204 sau 0269.233.016 sau 0741.153.382

Consultaţii gratuite în relaţie cu CNAS cu bilet de trimitere de la medicul de familie!

Scroll to top