Boala Lyme

Boala Lyme este denumita si „boala cu 1000 de fete”,  este o zoonoza acuta  transmisa  prin intermediul capusei din specia Ixodes. Manifestarile bolii sunt multiple, de aceea de multe ori diagnosticul bolii Lyme este dificil de stabilit. De asemenea, multe dintre simptome sunt nespecifice, se manifesta și in alte boli – de exemplu, infectiile virale, fibromialgia, sindromul oboselii cronice sau chiar depresia. Uneori exista forme asimptomatice de boala.

Perioada de incubare de la momentul infectarii pana la aparitia simptomelor este de obicei de 1 – 2 saptamani.

Manifestarile clinice se incadreaza in 3 stadii de boala:

 Stadiul 1 – apare la 3 – 21 zile de la producerea muscaturii si se caracterizeaza prin prezenta eritemului migrator cronic localizat (inel eritematos in jurul unui punct central mai ferm), asociat cu tabloul de infectie acuta virala (febra, transpiratii, dureri musculare si dureri de cap – cefalee)

 Stadiul 2 – infectia se generalizeaza, dureaza de la cateva saptamani la luni, leziunea de eritem migrator cronic se extind si apar manifestari sistemice cardiace (tulburari de ritm), neurologice (meningoencefalite acute, radiculonevrite, neuropatie periferica, etc) musculoscheletice (artrita).

Stadiul 3 – implica o evolutie cronica a infectiei cu manifesatri mutiorganice apar sau se agraveaza artritele, se agraveaza manifestarile neurologice (neuropatia periferica, meningoencefalita cronica, encefalopatia cronica), agravarea manifestarilor cardiace (cardiomiopatie), apare acrodermatita cronica atrofica  si afectarea ochilor, ficatului si plamanilor.

Manifestarile clinice  din cele 3 stadii de boala se pot grupa astfel:

  • Manifestari cutanate:

–  eritemul migrator care apare dupa 2 – 14 zile de la muscatura de capuse la care se asociaza sindromul pseudogripal (ca o gripa), cu dureri articulare, dureri musculare, dureri de cap, oboseala.

– limfocitomul Borrelian

– acrodermatita cronica atrofica – leziuni rosii violacei la extremitati care apar in stadiul 3 de boala.

  • Manifestari musculoscheletice – artralgii si artrite
  • Manifestari neurologice:

– In stadiul 1 bolnavii pot prezenta oboseala, dureri de cap si semne de iritatie meningiana (afectarea meningelui – foita care inveleste creierul)

– In stadiul 2 semnele de meningita insotite de nevrita craniana, radiculonevrita, mielita, neuropatie periferica, sindromul Bannwarth (meningopolinevrita de capusa, meningoradiculita limfocitara sau meningita cronica limfoticara)

– In stadiul 3 al bolii apare encefalopatia subacuta cu tuburari de memorie, somn, tulburari ale starii de constienta care se poate confunda cu scleroza in placi (leuconevraxita), neuropatia periferica senzitiva si encefalomielita borreliozica.

  • Manifestari cardiace: miocardita, tulburari de ritm, sincopa cardiaca, aritmia ventriculara, insuficienta cardiaca congestiva si cardiomiopatia.
  • Alte manifestari: oculare, afectarea ficatului, miozita si osteomielita.

In cazul in care observati unul sau mai multe simptome descrise anterior, indiferent dacă stiti ca ati fost muscati la un moment dat de o capusa sau nu, faceti, in cel mai scurt timp posibil, un test pentru diagnosticarea bolii Lyme sau boreliozei. In eventualitatea in care testele dovedesc faptul că este vorba despre o infectie cu agentii patogeni ai bolii Lyme, cu cat incepeti mai repede tratamentul corespunzator, cu atat aveti sanse mai mari de recuperare.

Tratamentul tipic include abordarea antibiotica si simptomatica

DR. ALBU LAURA
medic primar boli infectioase si medic specialist endocrinologie

 

Scroll to top