Ce se poate ascunde in spatele unei oboseli cornice

In ultima perioada am consultat tot mai multi tineri activi, care se plang de oboseala cronica, tulburari de somn (somn neodihnitor), energie redusa, dureri de cap, oboseala musculara, iritabilitate, tulburari de concentrare, unii chiar cu crestere sau scadere in greutate. Imi relateaza ca desi au dormit mai mult de 8 ore, dimineata la trezire se simt la fel de obositi cum erau inainte de culcare, iar la munca sunt neproductivi. Mai mult, aceste simptome nu dispar nici dupa cateva zile de relaxare sau concediu.

In urma discutiei cu pacientii descopar ca aceste simptome persista de mai mult de 6 luni, dar ca in ultimele saptamani s-au accentuat. De asemenea, acestia au ignorat aceste semnale de alarma, dand mereu vina pe prea multa munca, stres, copii, etc.

Cauzele oboselii cronice

Cauzele oboselii cronice pot fi de natura psihologica, fiziologica si fizica. Pentru inceput este necesar sa se excluda o cauza medicala.

Sindromul de oboseala cronica afecteaza in special populatia tanara, iar femeile au sanse mai mari sa il faca, decat barbatii. Exista mai multe cauze care pot declansa oboseala cronica. In primul rand vorbim de o alimentatie nesanatoasa, fumat, alcool in exces, stres, suprasolicitare in exces si pana la cauze medicale.

Simptomele oboselii cronice

Cel mai comun simptom al oboselii cronice este reprezentat de starea generala de slabiciune. Alte simptome includ:

  • Tulburari de somn;
  • Dureri articulare si/sau musculare;
  • Dureri de cap;
  • Senzatia de gat uscat;
  • Probleme de concentrare si memorie;
  • Simptome asemanatoare racelilor;
  • Senzatii de ameteala;
  • Palpitatii.

Oboseala cronica in contextul unor boli

Oboseala cronica apare si in contextul unor boli. Cele mai frecvente afectiuni care pot da simptomele de mai sus sunt deficitul de vitamine si minerale (magneziu, calciu, vitamina B si D etc.). Alte cauze frecvente pentru aceasta afectiune sunt:

  • intolerante alimentare – gluten;
  • anemie – deficit de fier;
  • dezechilibrul florei intestinale;
  • hipotiroidism;
  • hepatita cronica;
  • boala Lyme;
  • scleroza multipla;
  • fibromialgia;
  • depresie/anxietate.

Cum se pune diagnosticul

Obtinerea unui diagnostic corect presupune un proces indelungat si costisitor, avand in vedere ca trebuie excluse alte afectiuni care impartasesc aceleasi simptome.Trebuie mentionat faptul ca de cele mai multe ori, oboseala cronica nu are o cauza medicala.

Daca nu este descoperita si tratata corespunzator, oboseala cronica duce la complicatii precum depresia, izolarea sociala sau cresterea absentei de la locul de munca.

Tratament

Tratamentul pentru oboseala cronica este personalizat pentru fiecare persoana in parte, in functie de cauza acesteia. De aceea este foarte important sa va adresati unui medic pentru o diagnosticare corecta.

In timp ce pricipala cauza pentru aceasta afectiune este suprasolicitarea in exces, nu trebuie ignorat faptul ca poate avea si cauze medicale. Astfel ca, schimbarea modului de viata, relaxarea si schimbarea alimentatiei pot imbunatati semnificativ aceasta stare.

De retinut!

Oboseala cronica este o afectiune reala, o adevarata problema a secolului XXI. Stresul, stilul de viata haotic, dorinta de a avea mai mult, nevoia de a ocupa o pozitie cat mai sus in ierarhia sociala, combinate cu problemele zilnice, produc dezechilibre serioase in organismul uman. Drept urmare, ne simtim tot mai obositi, desi alegem sa ignoram aceasta stare.

Daca aveti simptomele de mai sus pe o perioada indelungata adresati-va medicului (familie, internist) pentru a exclude eventualitatea unei boli. Nu asteptati ca simptomele sa persiste sau sa se accentueze pentru a consulta medicul. Indiferent de ce natura este problema, este foarte important sa depistam sursa oboselii cronice intr-o faza cat mai incipienta.

Surse:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
  2. https://www.healthline.com/health/chronic-fatigue-syndrome#diagnosis
  3. https://www.nhs.uk/conditions/chronic-fatigue-syndrome-cfs/#
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/8877.php

Mai multe informatii si sfaturi pentru sanatate oferite de dr. Arcomita Doina puteti afla aici.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top