Chistul Sebaceu – Cauze, manifestări, și tratament

CHISTUL SEBACEU nu este considerat o problemă serioasă de sănătate, iar majoritatea pacienților care ajung la medic din acest motiv o fac din considerente estetice sau pentru că apariția unei astfel de formațiuni le dă motive de îngrijorare. Uneori, însă, chistul sebaceu poate provoca și disconfort sau o ușoară durere, iar acestea sunt alte motive pentru care pacienții apelează la ajutor medical.

Informații generale
Chistul sebaceu este o formațiune care se dezvoltă treptat sub piele, devenind vizibilă sub forma unei excrescențe circulare al cărei diametru poate depăși în unele cazuri 5 centimetri. Cel mai adesea, apare pe spate, însă există și posibilitatea ca un chist sebaceu să se dezvolte pe scalp, pe față, în zona urechilor, la baza nasului sau în zona inghinală.
În marea majoritate a cazurilor, chisturile sebacee sunt inofensive, reprezentând doar o acumulare de sebum sub piele. Se dezvoltă lent, astfel că, multă vreme, pot fi trecute ușor cu vederea, însă, atunci cand încep să crească în dimensiuni și să devină vizibile, generează motive de îngrijorare. Majoritatea celor care au o astfel de problemă consideră chistul sebaceu inestetic, iar in unele cazuri acesta poate provoca si disconfort, în funcție de zona în care apare.
Chiar și dacă nu există astfel de inconveniente, este recomandat ca apariția unui chist sebaceu să fie urmată de o vizită la medicul chirurg, pentru a depista eventualele modificări ale formei și aspectului sau, ce pot constitui semne ale unor complicații.

Cauze și factori de risc
Cea mai frecventă cauză a apariției chisturilor sebacee o constituie blocarea glandelor sebacee, care secretă sebum pentru a hidrata și proteja pielea. Glanda astfel înfundată continuă să secrete sebum, care se acumulează însă în interiorul ei sub forma unui mic sac.
Astfel se formează chistul sebaceu, care se va dezvolta într-un ritm mai lent sau mai rapid, în funcție de cantitatea de sebum secretată de glanda afectată.
Cel mai adesea, glandele sebacee se înfundă cu cheratină – o proteină fibroasă prezentă în structura pielii, a firelor de păr și a unghiilor – dar există și anumiți factori de risc ce pot favoriza blocarea acestora și apariția chistului sebaceu.
Astfel, unele traumatisme sau iritarea frecventă a zonelor pielii sunt cel mai adesea factori determinanți pentru o astfel de problemă. Spre exemplu, zonele în care părul este ras frecvent si cele supuse des frecării sunt cele mai susceptibile pentru apariția chisturilor sebacee. Astfel se explică faptul că acestea apar preponderent pe spate – care este rezemat frecvent de spătarul scaunului – pe umeri – pe care se poartă geanta sau rucsacul – sau pe fata si scalp, in cazul bărbaților care se barbieresc sau se rad frecvent pe cap.
De asemenea, acneea și foliculita sunt alți factori de risc pentru chistul sebaceu, întrucât produc frecvent înfundarea glandelor de la nivelul pielii.

Semne și simptome
În primă fază, chistul sebaceu se dezvoltă asimptomatic, devenind vizibil sub forma unei mici umflături cutanate pe măsură ce sebumul se acumulează. Această umflătură poate varia de la câțiva milimetri pana la cativa centimetri în diametru, având o consistență moale, fără a fi dureroasă sau a provoca vreun disconfort, in majoritatea cazurilor.

Chistul sebaceu poate ramâne așa ani întregi, însă în anumite situații se poate inflama sau infecta.
În caz de inflamare, zona se poate umfla și se poate înroși, apărând durerea și sensibilitatea
sporită a pielii. Aceleași simptome sunt prezente și în caz de infecție, de aceasta dată apărând și supurația.

Diagnostic
Fiind vorba de o problemă comună și cu un potențial de pericol scăzut, diagnosticarea chistului sebaceu nu ar trebui să ridice probleme pentru niciun medic chirurg. De cele mai multe ori, este necesară doar o examinare fizică a pacientului pentru că medicul să-și dea seama despre ce e vorba. Aceasta presupune examinarea vizuală, urmată de palparea formațiunii pentru a-i testa consistența. Vizual, chistul sebaceu poate fi ușor confundat cu lipomul, însă în
cazul acestuia din urmă este vorba de o acumulare de grasime sub piele, ceea ce face ca lipomul să aibă o consistență mai densă la palpare.

Tratament
Dacă nu are dimensiuni mari, nu provoacă durere sau disconfort și nici inconveniențe de natură estetică, chistul sebaceu este cel mai bine să fie „lasat în pace”, recomandându-se doar monitorizarea sa pentru a observa din timp eventualele modificări. Așa cum spuneam, sunt șanse să se resoarbă sau să rămână la aceeași dimensiune redusă, care nu afectează calitatea vieții pacientului.

În cazul În care chistul sebaceu a atins o dimensiune ce nu mai poate fi neglijată sau este inestetic, se poate interveni pentru îndepărtarea acestuia. Cea mai sigură metoda care exclude totodata si repartiția formațiunii este intervenția chirurgicală, care presupune excizia chistului sebaceu. Procedura nu este deloc complicată și se realizează cu anestezie locală, presupunând eliminarea atât a învelișului chistic cât și a conținutului acestuia.
În cazul În care chistul s-a inflamat sau infectat, și a devenit dureros, se poate proceda la drenarea acestuia, adică la eliminarea lichidului purulent și la curățarea cavității restante.
Această metodă nu garantează însă că acesta nu va creste din nou.

Complicații și riscuri asociate
Atât timp cât nu se încearcă stoarcerea sau spargerea sa ca și cum ar fi un simplu coș, chistul sebaceu dă naștere rar unor complicații, iar riscurile asociate sunt minime. Cea mai frecventă complicație este infectarea chistului, care il transformă pe acesta în abces. În interior se acumulează puroi, iar presiunea creată de acesta riscă să rupa membrana în care s-a format chistul și astfel să se extindă infecția.
În astfel de situații, se impune tratament cu antibiotice și o intervenție chirurgicală neintarziata, pentru eliminarea puroiului si a țesuturilor infectate. O astfel de intervenție este mai complicată decat excizia chirurgicală a chistului, iar incizia poate lasa si cicatrici. La polul opus, cea mai rară complicație consta în transformarea chistului sebaceu dintr-o formațiune benignă, cu caracter inofensiv, în tumoră maligna, cu potențial cancerigen. Se poate întâmpla ca urmare a unei infecții netratate, a unor inflamații repetate, a unor traumatisme sau leziuni, precum și a încercărilor de a rezolva pe „cont propriu” problema reprezentată de chistul sebaceu.

Acesta este un alt motiv pentru care apariția unui astfel de chist trebuie să constituie un motiv pentru o vizită la medicul chirurg, chiar dacă pare o problemă superficială. De asemenea, la fel de importantă este ținerea permanentă sub observație și anunțarea medicului imediat ce se constată modificări în aspectul sau dimensiunea chistului.

 

Dr.Barabas Francisc – Aurelian

Medic primar chirurgie generală

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul de pe str. Matei Millo, bl. 16, ap. 17A

Programări la Tel 0269.206.204 sau 0269.233.016 sau 0374.636.399

Scroll to top