Fibromul uterin este o tumora benigna a uterului foarte frecvent intalnita la femeile aflate la varsta reproductiva. Aproximativ 45% dintre acestea confruntandu-se cu problema fibromului uterin. In cazul femeilor cu varsta de peste 50 ani ponderea creste pana la 70%.
Care sunt cauzele apariției fibromului uterin?
Cauzele fibromului uterin nu sunt cunoscute inca pe deplin, dar se crede ca urmatorii factori sunt implicati in cauzalitatea fibromului uterin: factorii de crestere, factorii hormonali si factorii genetici.
Care sunt simptomele fibromului uterin?
Majoritatea fibroamelor uterine la femeile aflate la varsta reproductiva au tendinta de a creste incet (cresc in volum cu aproximativ 10% in 12 luni). Majoritatea femeilor care au fibrom uterin sunt asimptomatice si nu necesita tratament, ci doar controale periodice. Cand acesta devine simptomatic se poate manifesta prin sangerari anormale, menstruale sau intermenstruale, dureri pelviene, simptome urinare (dificultate in urinare sau urinare frecventa), constipatie, etc.
Metode de diagnosticare a fibromului uterin
Pentru diagnosticarea din timp a acestei afectiuni este recomandat consultul periodic de specialitate. Examenul clinic si ecografia sunt cele care pun diagnosticul de fibrom. De asemenea, evaluarea prin rezonanta magnetica poate aduce detalii mai exacte despre numarul, localizarea si dimensiunile fibromului uterin.
Cum se poate trata fibromul uterin?
Mijloacele de tratament pentru fibromul uterin pot fi de doua feluri: medicamentoase sau chirurgicale.
Terapia medicamentoasa include tratamentul hormonal cu diversi agenti, cu diferite cai de administrare, inclusiv administrare locala prin intermediul steriletelor cu progesteron.
O alternativa la terapia chirurgicala este abolirea vascularizatiei fibromului si consecutiv acestui lucru reducerea in dimensiuni a fibromului, embolizarea arterei uterine, care se poate realiza in serviciile de radiologie interventionala.
Mijloacele chirurgicale pot conserva uterul (miomectomia) sau pot indeparta uterul (histerectomia). Miomectomia se poate realiza prin abord abdominal, laparoscopic sau histeroscopic, iar histerectomia se poate realiza prin abord abdominal, laparoscopic sau vaginal in functie de varsta pacientei, dimensiunea, numarul si localizarea fibroamelor.
DR. VOIASCIUC VALENTIN
medic specialist obstetrica-ginecologie
POLICLINICA ASTRA
Sediul 1 – str. Gr. Alexandrescu nr.1
Sediul 2 – str. P-ta Prahova, bloc 16, parter, colt cu str. Matei Millo
Programari la tel : 0269.206.204, 0269.233.016