Radiatiile UVA si UVB reprezinta 5% din spectrul solar, dar sunt foarte puternice.
Radiatiile UVA– reprezinta 95% din razele UV. Acestea patrund adanc in piele pana la celulele dermului. Degradeaza elastina si colagenul, accelerand imbatranirea prematura cu aparitia de riduri. Pot produce alergii solare, fotosensibilizari si hiperpigmentari (efelide, melasma). Amplifica efectele cancerigene ale razelor UVB.
Radiatiile UVB– ating epidermul, partea superficiala a pielii. Acestea stimuleaza bronzul insa in cazul unei expuneri indelungate, pot provoca arsuri solare.
Expunerea la soare presupune expunerea la efectele nocive ale radiatiilor UV printre care se numara:
– aparitia nevilor (alunitelor),
– riscul aparitiei cancerului de piele si numai, prin inducera imunosupresiei (scaderea imunitatii),
– agravarea unor afectiuni cutanate si sistemice preexistene precum rozaceea, lupus eritematos sistemic, dermatomiozita, vitiligo si altele.
– aparitia fotosensibilitatii cutanate – rectivitate crescuta a pielii( iritatii, eritem,vezicule, edem) in urma administrarii unor medicamente (Doxiciclina, Tetraciclina, Ciprofloxacina, Ibuprofen, Isotretinoin) sau a contactului pielii cu anumite plante ori substante (produse cosmetice, parfumuri).
Cu toate ca pielea are propriul mecanism de aparare naturala, nu este suficient pentru a preveni daunele cauzate de radiatiile ultraviolete.
Ce presupune arsura solara?
O reactie severa ce deterioreaza ADN-ul celulelor pielii astfel acestea incep sa se autodistruga – proces numit apoptoza. Organismul este semnalat de aceasta distrugere celulara si inundeaza pielea cu sange pentru a ajuta la vindecare. Astfel invazia sangvina cauzeaza roseata intensa a unei arsuri solare.
Cercetatorii spun ca riscul de melanom se dubleaza dupa doar cinci arsuri solare.
De ce avem nevoie de fotoprotetie?
Deoarece produsele cu factor de protectie solara protejeaza pielea de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete prin filtrul lor chimic si fizic ce previne patrunderea acestora in piele.
Ce inseama SPF?
Factorul de protectie solara – este un index ce indica gradul de protectie impotriva arsurilor si anume daca pielea neprotejata necesita 20 de minute pentru a se inrosi, cu SPF 15 teoretic, aparitia eritemului necesita de 15 ori mai mult timp.
SPF 15 filtreaza aproximativ 93 % din toate razele UVB primite. SPF 30 ofera protectie de 97 %, iar SPF 50 protejeaza in procent de 98 %. Diferentele pot parea neglijabile, insa la persoanele sensibile la soare, cu pielea deschisa la culoare sau cu antecedente de cancer de piele, aceste procente fac diferenta. Si dupa cum se poate vedea, nici o protectie solara nu protejeaza complet.
Cum ne alegem corect factorul de protectie solara?
Pe eticheta produselor cu SPF trebuie mentionate cuvintele:
Spectru larg: inseamna ca pielea este protejata de ambele tipuri de radiatii UVA si UVB.
SPF 30 sau mai mare: dermatologii din toata lumea recomanda o protectie solara cu un SPF 30 sau mai mare.
Rezistent sau foarte rezistent la apa: rezistenta la apa dureaza 40 respectiv 80 minute. Produsele cu SPF rezistent la apa sunt bune si pentru zilele calduroase sau in timpul activitatilor sportive, pentru ca acestea sunt mai putin probabil sa se scurga in ochi atunci cand transpirati. Nu toate produsele de protectie solara ofera rezistenta la apa.
Multe produse cosmetice contin deja SPF de obicei de 15, acesta fiind suficient pentru activitatile de zi cu zi. In cazul in care lucrati afara sau petreceti mai mult timp in aer liber, aveti nevoie de SPF 30 sau mai mare.
Cum aplicam corect ?
Produsul de protectie solara trebuie aplicat cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, pentru a permite ingredientelor sa se absoarba deplin in piele si trebuie reaplicat din 2 in 2 ore, dupa inot sau in cazul in care transpirati mult. Asteptati ca lotiunea cu SPF sa se usuce inainte de a va imbraca sau machia.
Sensibilitatea pielii difera in functie de zone, astfel nasul, buzele, fata, urechile si umerii se ard mai usor. Purtati haine de protectie sub soarele fierbinte.
Evitati soarele intre orele 10.00-16.00. Utilizati protectie solara chiar si in zilele innorate.
Cine are nevoie de protectie solara?
Orice persoana cu varsta de peste sase luni ar trebui sa foloseasca o protectie solara de zi cu zi. Copiii sub varsta de sase luni, nu trebuie expusi la soare, deoarece pielea lor este extrem de sensibila la ingredientele chimice din produsele de fotoprotectie, precum si la razele soarelui.
Mituri despre fotoprotectie:
In zilele innorate nu avem nevoie de SPF. FALS
Pana la 80 % din razele UV care produc arsuri solare patrund prin nori, astfel sansele de a ne arde intr-o zi innorata sunt destul de mari. De asemenea razele UV pot fi reflectate pe apa, nisip, zapada si exista sanse sa ne inrosim si la umbra sau la ski intr-o zi rece de iarna.
Bronzatul la salon este mai sanatos decat cel natural. FALS
Acest tip de expunere la UV nu altereaza imediat pielea, dar in timp deterioreaza colagenul si elastina pielii ceea ce accelereaza aparitia ridurilor, imbatranirea cutanata si favorizeaza aparitia cancerelor de piele.
Purtand tricou suntem protejati de arsura solara. FALS
Imbracamintea ofera o oarecare protectie, un tricou alb standard, are doar un SPF de aproximativ 7. In cazul in care este umed, SPF-ul scade la 3. Cu cat mai mai inchisa si mai groasa imbracamintea, cu atat ofera mai multa protectie .
Este nevoie de expunere la soare pentru a se sintetiza vitamina D. FALS
Sinteza de vitamina D nu necesita expunere prelungita si neprotejata la soare, aceasta sintetizandu-se in doar 20 minute. Vitamina D este prezenta in produsele alimentare precum somonul, oul, laptele imbogatit si sucul de portocale. Academia Americana de Dermatologie nu recomanda expunerea la soare in mod deliberat in scopul de a obtine vitamina D.
Bronzul este sanatos. FALS
Asa numitul bronz sanatos este de fapt un raspuns daunator la soare. Pielea bronzata devine mai inchisa si straturile exterioare devin mai groase in efortul de a oferi o mai buna bariera impotriva razelor soarelui. Cu toate acestea, razele nocive penetreaza aceasta bariera naturala, fiind esentiala o protectie suplimentara pentru a preveni deteriorarea straturilor profunde ale pielii.
Protectia corecta fata de radiatiile solare, reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, in special de melanom (o alunita cu forme si culori neregulate), una dintre formele de cancer cutanat cu cea mai rapida evolutie dintre toate formele de cancer cunoscute.
Prevenindu-se deteriorarea permanenta a pielii, obtinem un aspect mai tanar, mai sanatos si promovam un stil de viata sanatos.
DR. BAHNEAN IZABELA
medic specialist dermato-venerologie