Cum putem sustine sau creste imunitatea copiilor?

Cum putem sustine sau creste imunitatea copiilor?
Cum ii ajutam pe cei mici sa nu mai raceasca foarte des sau sa treaca mai usor peste o viroza?

Pentru a intari organismul copiilor, va recomand sa adoptati in cazul celor mici, in primul rand o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si minerale, miscare in aer liber, odihna si nu in ultimul rand respectarea masurilor de igiena. Un regim alimentar echilibrat si diversificat, cu aport de proteine, grasimi de preferinta vegetale si glucide, precum si saruri minerale si oligoelemente, asigura in mod cert echilibrul biologic al organismului. Alimentatia trebuie repartizata echilibrat in trei mese principale si doua gustari (ora 10 si 17), care sa contina fructe, legume, salate, cereale, ca aport de fibre alimentare.
Mai jos, va prezint cateva remedii naturale pentru sustinearea imunitatii:
1. Vitamina C – considerata inamicul germenilor si a virusilor, vitamina C trebuie sa fie nelipsita in alimentatia copiilor. Alimentele cu cel mai mare aport de vitamina C sunt fructele de padure, macesele, merele, rodiile, citricele, varza, conopida, ardeiul gras, spanacul. Copiii trebuie sa fie stimulati sa consume fructele si legumele proaspte sau sub forma de suc si salate.
2. Mierea de albine si propolisul – sunt remedii naturale cunoscute pentru abilitatile lor de a sustine sistemul imunitar.
3. Echinaceea – are rolul de a preveni aparitia infectiilor virale si respiratorii si este foarte importanta pentru buna functionare a sistemului imunitar.
4. Zincul – acest mineral se gaseste in toate tesuturile organismului si are un rol foarte important in sustinerea imunitatii. Zincul poate fi gasit in: carnea de pui si curcan, lapte, branza, germeni de grau, fasole, linte.
5. Omega 3 – acizii grasi Omega 3 au o actiune vitaminizanta, antiinflamatorie, antioxidanta ce ajuta la intarirea sistemului imunitar, crescand rezistenta la boli si infectii. Principalele surse de Omega 3 sunt: nucile, semintele, pestele, fasolea, conopida, dovleacul.
6. Probiotice – sunt bacterii benefice care traiesc in intestine si au un rol important in digestie fiind considerate un adevarat aliat in sezonul rece. Probioticele stimuleaza sistemul imunitar, productia de anticorpi, combat infectiile si virusii. Deficienta de probiotice duce la scaderea imunitatii si favorizeaza reaparitia bolilor. Probioticele se gasesc in iaurt, muraturi puse in apa cu sare, kefir, dar si in ciocolata neagra.
7. Vitamina E – la fel ca in cazul vitaminei C, vitamina E intinereste sistemul imunitar, generand anticopi. Alimentele bogate in vitamina E sunt: mustarul, spanacul, semintele de floarea soarelui, migdale, ardei gras rosu, brocoli, rosii, afine.
8. Catina – bogata in vitamine, minerale si aminoacizi, catina este un remediu natural eficient pentru cresterea imunitatii copiilor care sufera de anemie sau nu au pofta de mancare. Catina se poate administra copilului amestecand plantele cu miere de albine, sub forma de pulbere, ceai sau sirop.

Sistemul imunitar este gardianul sanatatii noastre!

Pentru a afla mai multe despre cum sa ne sustinem si sa ne crestem imunitatea, va astept cu drag la Policlinica Astra.

 

Raluca Gaidarji – Tehnician nutritionist

Scroll to top