Astazi vreau sa scot in evidenta importanta documentelor medicale. De ce? Pentru ca multi pacienti cred ca acestea nu sunt importante pentru noi medicii sau sunt prea vechi. Mai jos veti gasi cateva dintre intrebarile si raspunsurile care au la baza documentele medicale.
Ce reprezinta un document medical?
Documentele medicale sunt reprezentate de:
- bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist;
- bilet de iesire din spital;
- scrisoare medicala;
- reteta;
- buletin ecografic, buletin analize de laborator, radiologic, CT, RMN, EKG etc.
In cazul in care aveti nevoie de prelungirea unui concediu medical este necesar sa prezentati o copie a concediulul medical anterior.
In cazul in care va prezentati la un medic care lucreaza cu Casa de Asigurari de Sanatate, si doriti servicii medicale ce ar putea fi decontate, este obligatoriu sa prezentati urmatoarele:
- cardul de sanatate
- bilet de trimitere emis de medicul de familie/ specialist catre specialitatea recomandata
- orice alte documente medicale anterioare aveti (indiferent cât de vechi sunt acestea).
De ce este important sa prezentam documentele medicale?
Este foarte important sa aveti aceste documente medicale la fiecare vizita medicala (nu va bazati pe memoria medicului ca va tine minte ce a vazut in urma cu cateva saptamani sau luni). De foarte multe ori, cand ii cer pacientului „Aratati-mi documentele medicale” raspunsul pe care il primesc este „Nu le-am adus decat pe ultimele” sau „Nu le-am adus, credeam ca nu va trebuie”.
Trebuie retinut faptul ca pentru noi, medicii, sunt importante toate documentele medicale, fie si de cativa ani. De ce? Pentru ca putem afla diagnostice despre care nu ne-ati spus, crezand ca nu sunt relevante sau pur si simplu le-ati omis. De asemenea, putem sa comparam analizele din trecut cu cele prezente si ce tratament medicamentos aveti.
Analize precum: glicemia, TGO, TGP, creatinina, sideremia, hemoleucograma, VSH etc, ne pot da informatii pretioase si sa aproximam debutul unor boli precum: diabet zaharat, boli hepatice, anemie, alte boli hematologice, infectii etc.
Drept urmare, cand va prezentati la cabinetul medical nu veniti doar cu scrisoarea medicala a medicului curant. Aduceti documente medicale de la toate specialitatile, chiar daca nu le considerati importante. Noi vom selecta de ce anume avem nevoie.
Cum pastram o evidenta a medicamentelor si dozelor?
Multi pacienti imi spun ca nu tin minte medicamentele si dozele. Am incercat sa gasim impreuna cele mai bune solutii:
• sa noteze pe o foaie de hartie exact ce scrie pe cutia de medicamente: numele medicamentului, doza si de cate ori pe zi;
• sa rupa din cutia cu medicament un colt in care este scris numele medicamentului si doza;
• sa faca poza la cutie,
• sa aduca planul de tratament scris de medicul de familie sau de medicul specialist.
De ce este important pentru noi sa stim ce medicamente luati?
Daca nu stim ce tratament luati, in momentul consultului va putem recomanda un tratament pe care il luati deja sau din aceeasi clasa, ceea ce inseamna supradoza de medicatie. Totodata, evitam sa va recomandam un tratament care sa nu fie compatibil cu tratamentul anterior. Este important sa stim ce boli aveti pentru a nu va recomanda tratamente care va sunt contraindicate din cauza unor afectiuni, ex: boala cronica de rinichi, hipertensiune arteriala, afectiuni digestive, diabet zaharat etc.
Ce am vazut la multi pacienti si mi-a placut, a fost un dosar in care aveau asezate in ordine cronologica toate documentele medicale. Este o placere si o usurinta atat pentru medic cat si pentru pacient. Usurinta pentru pacient, deoarece este scutit sa raspunda la intrebari pe care poate nu le stie.
Un sfat…
O sa finaliez postarea cu un sfat, in special pentru cei tineri. Stiu ca de multe ori nu va este la indemana sau nu sunteti obisnuiti sa aveti documentele medicale cand mergeti la medic. Puteti sa le faceti poze sau sa vi le trimiteti pe mail. Din fericire, tehnologia ne-a usurat munca.
Am mentionat aceste lucruri extrem de simple deoarece am realizat ca multi pacienti nu le cunosc. M-as bucura sa tineti cont de ce am scris si la vizita urmatoare sa puneti in practica ce am enumerat mai sus pentru a beneficia de un act medical cat mai eficient.
DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna, medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel: 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !