Atunci cand oamenii trec printr-un moment mai dificil, cei din jurul lor adora sa le spuna sa incerce sa fie un pic mai veseli. Faptul ca te-ai distrat la un film cu o saptamana in urma sau ca ai ras cand ai fost la o cafea cu o prietena, asta inseamna in ochii oamenilor ca esti capabil de fericire, daca te straduiesti putin.
In general, oamenilor le este un pic teama de bolile ce au legatura cu sanatatea mentala si din aceasta cauza ii indeparteaza pe cei care se confrunta cu astfel de probleme: daca oamenii deprimati nu exista, nu exista nici depresia.
Se spune deseori ca depresia este ostare de tristete, care la randul ei, tristetea este o emotie cu care toti facem cunostinta la un moment dat in viata. In cazul depresiei insa, aceasta apare in afara oricarui context.
Oamenii care sufera de depresie, se simt singuri, nelinistiti si fara valoare. Pentru a putea evita izolarea, adesea, isi pun o masca, se prefac ca sunt veseli, pentru ca ceilalti sa nu se indeparteze si mai mult. Cei din jurul persoanelor care sufera de depresie, transforma depresia intr-un joc: ”e doar in capul tau”, cand de fapt aceasta este o stare fizica si biochimica extrem de reala. Nu se inventeaza depresii de dragul atentiei, cum multi dintre noi am putea crede. Cine ar avea nevoie de o atentie care consta in oameni care fac glume pe seama ta sau iti spun sa te gandesti la ceva placut ca sa te simti mai bine?
Solutia in astfel de situatie este apelarea la consiliere si/sau psihoterapie, cu un profesionist, o persoana impartiala care are experienta si care ajuta oamenii sa isi dea seama ce se ascunde in spatele bolii. Tot psihoterapeutul ajuta la dezvoltarea unor aptitudini de supravietuire si la rezolvarea unor probleme din trecut.
Nu este usor sa recunosti ca suferi de depresie si nu este usor nici sa te decizi sa faci ceva in aceasta privinta. Vorbim despre un proces ce poate dura ani de zile si care implica ajutor din partea medicilor, a familiei, a prietenilor. E infricosator sa mergi la un psihoterapeut si sa vorbesti despre problemele cu care te confrunti, dar merita, constientizand ca nu esti singur, ca existasi alte persoane ce au probleme similare cu ale tale, ca poti fi ajutat.
Poate fi intimidant sa vorbesti deschis despre problemele tale, dar poti oricand sa alegi sa-ti schimbi viata, apeland la un specialist.
PS. PIRINGER-SERBAN ANDA
psihoterapeut