Dr. Alina Mara

Dermatita atopică

Dermatita atopica este o afectiune cutanata cronica, pruriginoasa, foarte comuna la copii dar care poate sa apara la orice varsta.

Dermatita atopica apare de obicei la persoanele care au un „status atopic”.  Acest status atopic este de fapt o predispozitie de a dezvolta cel putin una din urmatoarele afectiuni alergice: dermatita atopica, astm bronsic, rinita alergica. Cel mai des aceste afectiuni sunt familiale.

Factorii care pot cauza dermatita atopica, sunt:

  • factori alimentari – lapte de vaca, oua, alune, arahide, soia, grau, peste, fructe de mare
  • aeroalergeni – acarienii din praful de casa, mucegaiurile, parul de animale
  • agenti infectiosi – Staphylococcus aureusPytirosporum ovale
  • factori de contact – agentii de curatare ce contin alcool, substante care usuca pielea (astringente), parfumuri, detergenti si sapunuri dure
  • imbracaminte stramta si abraziva din lana sau materiale sintetice
  • factori fizici – temperaturi extreme

Dermatita atopica – manifestari clinice

Dermatita atopica are drept simptom primar si dominant pruritul (mancarimea) ce determina frecvent grataj (scarpinat). Din cauza mancarimii copiii se vor agita, vor plange mult si vor avea probleme cu somnul. Multi dintre ei pot avea mai mult timp colici, pot varsa sau pot avea scaune diareice, cu mucus si sange, ca urmare aparute pe fondul unor alergii alimentare. In general, acele zone in care pielea este intens scarpinata se suprainfecteaza si se acopera cu cruste galbui.

Trasatura clinica distinctiva a dermatitei atopice o reprezinta tegumentele uscate.

Manifestarile clinice in dermatita atopica sunt variabile, iar aspectul leziunilor ca si distributia lor sunt dependente de varsta. Astfel, se descriu 3 faze ale dermatitei atopice:

  1.  infantila (intre 2 luni si 2 ani de viata) in care leziunile au un caracter acut fiind situate mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gatului, trunchiului si fetei de extensie a extremitatilor
  2.  a copilariei (intre 4 si 10 ani de viata), in care leziunile sunt situate mai ales in zonele flexoare (pliurile gatului, cotului, genunchiului, incheietura mainii). Sunt frecvente papulele uscate, excoriatiile, lichenificarile, eritemul si edemul in jurul ochilor
  3.  adolescentului si adultului – in care leziunile sunt in principal placi uscate, lichenificate, hiperpigmentate situate in ariile de flexie si in jurul ochilor.

Diagnosticul dermatitei atopice se face pe baza examenului clinic asociat cu explorarile paraclinice si cu testarile cutanate in vivo. Astfel, in acest sens, se pot efectua de catre medicul alergolog testari cutanate prick la aeroalergeni si alergeni alimentari si de asemenea testari cutanate patch la alimente.

Tratamentul in dermatita atopica:

Tratamentul dermatitei atopice cuprinde evitarea factorilor declansatori ai leziunilor, controlarea pruritului, suprimarea inflamatiei, refacerea barierei cutanate. Principalele componente ale terapiei topice in dermatita atopica sunt : emolientele, dermatocorticoizii, inhibitorii de calcineurina.

Mijloacele sistemice de tratament includ agentii imunomodulatori, corticoterapia sistemica, antihistaminicele, fototerapia si sunt folosite in cazuri atent selectate de dermatita atopica (severe, refractare la tratamente topice, etc).

Preventie in dermatita atopica

Daca vorbim despre regulile de igiena care se aplica in cazul micutilor cu dermatita atopica, amintim ca baia este de preferat sa fie cat mai scurta si nici intr-un caz zilnica, pentru ca asta ar incuraja aparitia eruptiilor si indepartarea bacteriilor bune de pe suprafata pielii.

  1.  Se va evita apa fierbinte, temperatura ideala fiind de 37° Celsius.
  2. Este bine sa se utilizeze sapunuri sau geluri de dus din game cosmetice fara parfum, conservanti, coloranti artificiali sau alte ingrediente nocive. Dupa baie, pielea trebuie tamponata usor, nu frecata cu prosoape aspre.
  3. Hidratarea pielii se va face imediat dupa baie. De asemenea, se va utiliza o crema sau un balsam din aceleasi game dermatocosmetice speciale.
  4. Micutul va fi imbracat cu hainute din bumbac, se vor evita cele din lana, tesaturile aspre sau cele sintetice. Acestea vor fi spalate cu detergenti speciali hipoalergenici, fara balsam, la temperaturi ridicate,  si vor fi clatite suplimentar.
  5. La schimbarea scutecelor este bine ca micutul sa fie spalat la chiuveta si sa se utilizeze cat mai rar servetelele umede, dezinfectante. Cand se folosesc, acestea trebuie sa fie fara alcool, parabeni, parfumuri si diverse alte componente chimice iritante sau alergizante.
  6. Nu aglomerati camera micutilor cu piese de mobilier fara o utilitate evidenta si nu il inconjurati de jucarii din plus.

Dr. Alina Mara
Dr. Alina Mara, Consultatie alergologie Sibiu, medic alergolog, testare alergologica, tratare boli alergologice, astm bronsic, rinita alergica, consultatii, Policlinica Astra Sibiu

DR. MARA ALINA
medic specialist alergologie si imunologie clinica

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel . 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite de alergologie cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top