Determinare gratuită a indicelui gleznă braț

Boala arterelor periferice (BAP) sau arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare (AOMI) este o boala a arterelor cauzata de ateroscleroza (depuneri de grasime la nivelul vaselor sanguine) care determina reducerea diametrului arterelor, cu scaderea fluxului sanguin ce ajunge la tesuturi.

Cel mai suparator simptom al arteriopatiei cronice obliterante este durerea. Aceasta durere se numeste CLAUDICATIE INTERMITENTA.

Alte simptome care pot aparea sunt: senzatie de arsura, picioare reci, oboseala. Cu timpul, picioarele devin palide si reci, apare scaderea masei musculare, pielea devine lucioasa si parul de pe gambe cade. In stadiul final, lipsa de sange produce necroza (moartea unor portiuni ale degetelor).

Diagnosticarea porneste de la examenul clinic (in special palparea arterelor, temperatura cutanata) si anamneza (semnalarea simptomelor dureroase la nivelul membrelor inferioare, sugestive: claudicatia intermitenta si durerea in repaus ameliorata de ridicarea in picioare) si este sustinuta de explorari paraclinice.

Diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni  din timp este importanta nu doar pentru sanatatea picioarelor, ci si pentru prevenirea  bolilor de inima – infarct miocardic sau paralizie.

Unul dintre testele paraclinice este indicele glezna–brat, prescurtat IGB si reprezinta o masuratoare care ajuta la evaluarea circulatiei picioarelor si care urmareste, in timp, imbunatatirea sau agravarea acesteia.

IGB este un test usor, precis, rapid si neinvaziv si este recomandat pentru a verifica riscul de boala arteriala periferica (BAP).

IGB presupune compararea tensiunii arteriale de la nivelul gambei cu cea de la brat. Reprezinta o metoda simpla si utila, dar deseori evitata din motive care pot tine de lipsa entuziasmului medicului de a verifica igiena pacientului.

Dispozitivul automat de masurare a indicelui glezna-brat ne da posibilitatea de a  diagnostica pacientii mai rapid, in 3 minute si se poate face la patul bolnavului.

Este indicat sa efectuati acest test daca aveti peste 45 ani si oricare dintre acesti factori de risc pentru BAP: fumator, diabetic, supraponderal, hipertensiv, dislipidemic.

Policlinica ASTRA, prin intermediul doamnei dr Arcomita Doina, ofera  gratuit consultatii si determinarea IGB pentru pacientii cu profilul de mai sus in baza biletului de trimitere de la medicul de familie pentru consult la specializarea medicina interna.

 

 

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

Scroll to top