Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat consta, de fapt, in cresterea nivelului de glucoza din sange (glicemiei), cauza fiind secretia inadecvata de insulina de la nivelul celulelor beta ale pancreasului, dar si atunci cand organismul foloseste ineficient glucoza, din cauza rezistentei la insulina – cea mai frecventa cauza de insulino rezistenta fiind obezitatea cu distributie abdominala.
Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat prin deficit total de insulina, aparut in urma distrugerii autoimune a celulelor beta pancreatice producatoare de insulina. Se poate asocia si cu alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita, vitiligo, celiachie etc.
Ce factori contribuie la aparitia diabetului de tip 2?
Exista doua tipuri de factori care favorizeaza aparitia diabetului zaharat de tip 2: nemodificabili – predispozitia genetica si imbatranirea sunt factori de risc asupra carora nu se poate interveni, in timp ce, stilul de viata (dieta hipercalorica si sedentarismul) face parte din categoria factorilor de risc modificabili.
Ce semne si simptome am in diabet?
Diabetul zaharat de tip 2 evolueaza de obicei insidios in luni sau ani, astfel boala poate sa fie depistata tardiv, abia in momentul aparitiei unor complicatii cronice, precum retinopatie diabetica, polineuropatie diabetica, eveniment coronarian acut sau insuficienta renala.
Persoanele cu varste peste 45 ani ar trebui sa isi faca obligatoriu o glicemie (recoltata prin punctie venoasa, dupa cel putin 8 ore de repaus alimentar). In functie de rezultat si factorii de risc asociati, medicul va stabili frecventa urmatoarelor controale.
Atat in cazul diabetului zaharat de tip 1 dar si in unele cazuri de diabet zaharat de tip 2 cu evolutie acuta, pot sa fie prezente semne si simptome sugestive pentru hiperglicemie marcata:
- Polidipsie – consum crescut de lichide, peste 2-2,5 litri/zi, senzatie de sete intensa, buze si mucoase uscate.
- Poliurie – urinare frecventa, volum crescut de urina.
- Polifagie – pofta crescuta de mancare.
- Scadere ponderala – in ciuda unui consum crescut de alimente.
- Oboseala marcata – dat de hiperglicemie.
Care sunt complicatiile diabetului?
Complicatiile apar de obicei, daca diabetul este neglijat, adica o persoana are mult timp glicemii mari, ducand in cele din urma la invaliditate (orbire, amputatii, dializa).
Complicatiile cronice sunt:
- Microvasculare, prin afectarea vaselor mici din organism (de la nivelul retinei, rinichiului si picioarelor)
- Macrovasculare, prin afectarea vaselor de calibru mai mare, ducand la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau arteriopatie cronica a membrelor inferioare.
Ce trebuie sa fac daca am diabet?
In diabetul zaharat de tip 1 sau 2 trebuie adoptat un stil de viata sanatos, recomandat oricarei persoane care se prezinta la cabinet. Oricat de performant ar fi tratamentul, este sortit esecului atata timp cat nu este asociat cu un stil de viata sanatos. Numim alimentatie sanatoasa in primul rand, un aport caloric suficient (stabilit de medicul specialist), impartit in 3 mese pe zi, plus/minus 2 gustari si un anumit aport calculat de glucide (mai ales in cazul diabetului de tip 1 pentru ajustarea corespunzatoare a dozelor de insulina care se administreaza la mese). Alimentatia trebuie sa fie variata, pentru un aport suficient de macronutrienti, vitamine, minerale si fibre alimentare.
Un stil de viata sanatos include si un program zilnic de activitate fizica, evitand insa hipoglicemiile sau accidentarile. Somnul trebuie sa fie odihnitor, 6-8 ore/noapte, nu haotic, deoarece conduce la dereglarea hormonala si afectarea bioritmului normal. Consumul de alcool trebuie sa fie moderat (sau nul), intrucat exista pericolul sa creasca riscul de hipoglicemie.
DR. MUNTEAN IULIA
medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel: 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !
( In cadrul consultatiei puteti beneficia gratuit de examen de picior si indicele glezna– brat pentru preventia si depistarea precoce a complicatiilor diabetice!)