Importanta screening-ului periodic

Screening-ul se refera la efectuarea unor teste in vederea diagnosticarii unor boli in stadii in care se pot vindeca. De asemenea, detectarea precoce si schimbarea stilului de viata pot reduce riscul avansarii bolii respective. In acest articol veti descoperi care sunt analizele uzuale ce definesc un screening obisnuit, precum si teste specifice menite sa depisteze anumite patologii.

Screeningul obisnuit
Testele de screening sunt individualizate, fiind recomandate de catre medic, dupa o discutie cu pacientul. Acesta va recomanda analize si teste in functie de anumiti factori, precum: varsta pacientului, sexul, antecedentele sale patologice si istoricul familial, precum si stilul de viata.
Astfel, un screening obisnuit ar trebui sa cuprinda:
Hemoleucograma – pentru depistarea anemiei, a unor posibile infectii si boli hematologice;
Transaminazele (TGP, TGO ) – pentru depistarea afectiunilor hepatice;
Creatinina serica – pentru evaluarea functiei renale;
Examen sumar de urina si sediment – pentru depistarea unor afectiuni ale aparatului urinar;
Determinarea profilului lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride) – la fiecare 4-6 ani, dupa varsta de 20 de ani si mai des in functie de istoricul familial sau personal;
Determinarea glicemiei in vederea depistarii diabetului zaharat – la fiecare 3 ani, dupa varsta de 45 de ani sau mai des in functie de istoricul medical, personal si familial;
Masurarea tensiunii arteriale – in vederea depistarii hipertensiunii arteriale;
Calcularea indicelui de masa corporala – pentru depistarea obezitatii.

Tipuri de screening
In functie de sexul pacientului, se pot face diverse teste de screening pentru depistarea unor patologii specifice sexului masculin sau feminin.
Teste de screening pentru femei
Pentru sexul feminin, se recomanda screening-ul sanilor incepand cu varsta de 40 de ani. Exceptie fac pacientele cu rude de grad 1 sau 2 care au suferit de cancer mamar, la care se recomanda efectuarea screening-ului mai devreme.
De asemenea, pentru preventia cancerului de col uterin se efectueaza testul Babes- Papanicolau. Se recomanda efectuarea testului PAP la fiecare 3 ani, incepand cu varsta de 21 de ani sau la 3 ani de la inceperea vietii sexuale.
Pentru femeile cu varsta peste 65 de ani se recomanda osteodensitometria DEXA, in vederea depistarii osteoporozei.
Teste de screening pentru barbati
In ceea ce priveste sexul masculin, se recomanda determinarea PSA-ului (antigenul specific prostatic) dupa varsta de 50 de ani.
Teste de screening pentru ambele sexe
Pentru ambele sexe, incepand cu varsta de 45 de ani, se recomanda screening-ul pentru cancerul colorectal, prin efectuarea colonoscopiei, o data la fiecare 10 ani. Celor cu risc crescut, se recomanda mai des, la cel putin 5 ani.
In functie de stilul de viata al pacientului sau istoricul personal si familial, medicul mai poate recomanda alte analize in vederea screeningului periodic. Examenele medicale regulate sunt foarte importante. Acestea sunt menite sa depisteze anumite probleme de sanatate si sa impiedice evolutia acestora.

Mai multe informatii si sfaturi pentru sanatate oferite de dr. Arcomita Doina puteti afla aici.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top