Ce este insuficiența venoasă cronică și care sunt principalele cauze?
Insuficiența venoasă cronică este o boală cronică ce afectează venele superficiale ale membrelor inferioare. Boala presupune incapacitatea venelor să conducă eficient sângele înapoi la inima, astfel sângele stagnează la nivelul picioarelor.
Se manifestă cel mai frecvent la femei după vârsta de 40 de ani, care lucrează sau stau mult timp în picioare. O dată cu înaintarea în vârstă, proprietățiile pereților vaselor de sânge si ale valvelor din interiorul venelor se modifică degenerativ.
Afecțiunea poate fi moștenită genetic de la rude. Afecțiunea poate apărea secundar după o sarcină sau tumoră abdominală, după o tromboză în venele profunde ale piciorului. Boala poate fi întalnită în sindromului Klippel Trenaunay (malformație congenitală a capilarelor venoase, limfatice si arteriale), sindromul May Turner (vena iliacă stângă este comprimată de artera iliacă dreaptă).
Ce presupune insuficiența venoasă cronică?
Sângele stagnează la nivelul picioarelor și în timp extravazează (iese din vase) și cauzează edem la nivelul gambei.
La început pacienta acuză senzația de picioare grele, de durere sau crampe la ortostatism prelungit , arsuri sau prurit (mâncărime). Durerea venoasă cedează când pacientul se întinde si ridică piciorul pe o perna.
La nivelul pielii se pot observa dilatații venoase de dimensiune mică (vene reticulare si telangiectazii), vene varicoase, Corona phlebectatica (vene dilatate la nivelul fetei mediale a piciorului).
În timp apare o colorație maronie a pielii de la nivelul gambei (Dermatita Ocre) și modificarea texturii pielei (lipodermatoscleroză sau atrofie blanche).
Cea mai gravă și invalidantă complicație reprezintă ulcerul venos cu localizare cel mai frecvent în jurul gleznei pe fața interna a gambei.
Diagnosticul în insuficiența venoasă cronică se stabileste prin examen clinic si ecografie Doppler venoasă.
Care este tratamentul insuficienței venoase cronice?
Masuri generale: Purtarea de ciorapi elastici conform măsuratorilor personale. Evitarea ortostatismului. Igiena personală, hidratare adecvată, folosirea unor creme hidratante la nivelul pielii afectate. Mersul pe jos pe perioade scurte, repetate zilnic. Evitarea traumatismelor locale.
Tratament medicamentos: sulodexid, flavonoizi.
Tratament chirurgical: cura chirurgicală a varicelor hidrostatice cu dimensiuni de 4mm- 1 cm
Tratament endoluminal mini-invaziv: termoablație laser, radiofrecvență pentru venele varicoase de dimensiuni mari 1cm
Scleroterapie: reprezintă tratamentul mini-invaziv pentru micile dilatații venoase, superficiale, sub 4 mm, în pânză de păianjen, de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor.
Este o procedura estetică folosită încă din 1930, nu este necesară anestezie locală, procedura fiind pentru majoritatea pacienților ușor suportabilă. Aceasta presupune injectarea cu un ac foarte mic, a unei substanțe care alterează peretele venos, realizând închiderea venei, dispariția ei și a unor simptome neplăcute legate de prezența dilatațiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem. Pot fi necesare mai multe sedințe.
Este necesară purtarea ciorapilor elastici postprocedural. Persoana poate sa-și reia activitatea uzuală a doua zi. Venele cu diametru sub 1 mm sau cele restante dupa scleroterapie pot fi tratate cu Laser.
Dr. Donea Stefania – Antoaneta, medic specialist chirurgie vasculara
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Piata Prahova nr. 16, ap. 17A
Programări la tel. 0269.206.204, 0269.233.016
In curand consultații gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie!