INTOLERANTA LA LACTOZA

Ce este intoleranta la lactoza?

Aceasta afectiune se refera la incapacitatea organismului de a digera lactoza (un glucid care se gaseste in lapte si preparatele din lapte), constituie una dintre cele mai frecvente forme de intoleranta  alimentara si poate afecta toate categoriile de varsta.

Intoleranta la lactoza nu este de obicei periculoasa, dar simptomele sale sunt indeajuns de neplacute pentru a convinge persoanele cu deficit de lactaza (enzima secretata de mucoasa intestinala ce permite asimilarea lactozei) sa nu consume produse lactate. Se estimeaza ca 70% din adultii din intreaga lume sufera de o scadere a cantitatii de lactaza.

Lactoza se gaseste in laptele tuturor mamiferelor, inclusiv in cel de vaca, oaie, capra si in compozitia multor alimente.

Care sunt cauzele aparitiei intolerantei la lactoza?

Intoleranta congenitala la lactoza presupune absenta de la nastere a lactazei. Este o forma foarte  rara de deficit, iar simptomele apar imediat dupa nastere.

Intoleranta primara se dezvolta in timpul copilariei si persista in viata adulta.

Intoleranta secundara este asociata altor boli precum diareea cronica, boala celiaca, boala Crohn si  poate  aparea la orice varsta.

Intoleranta la lactoza nu este neaparat o afectiune mostenita, ci una care se poate dezvolta la maturitate. La adulti depistarea acestei afectiuni  e dificila intrucat poate fi usor confundata  cu alte boli precum colite, tulburari de absortie intestinala sau pancreatica.

Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?

La pacientii cu intoleranta la lactoza consumul de lapte sau produse derivate poate produce: dureri abdominale, balonare, discomfort abdominal, gaze, diaree, greata. Simptomele intolerantei la lactoza apar in aproximativ 30 de minute – 2 ore de la consumul de produse care contin lactoza. Acestea  sunt de obicei usoare , dar pot fi si severe, in functie de cantitatea de lactoza consumata si deseori  pot fi confundate cu simptomele altor boli (alergia la laptele de vaca, intoleranta la gluten, sindromul colonului iritabil, boala Crohn).

Severitatea simptomelor depinde de mai multi factori: toleranta individuala, rata de digestie, varsta si grup etnic.

Pentru diagnostic se impune un examen medical complet in care istoricul medical joaca un rol esential, si de asemenea sunt recomandate teste de laborator specifice, in functie de varsta pacientului.

Care sunt alimentele de evitat in intoleranta la lactoza?

Lactoza exista in lapte si in derivatele lactate: smantana, unt, margarina, cascaval, branza, urda, iaurt, inghetata, precum si in alimentele semipreparate: paine, produse pe baza de cereale, sosuri pentru salate, prajituri, fursecuri, biscuiti.

Unii pacienti pot consuma cantitati mici de branza sau iaurt dar nu pot tolera  laptele.

Pentru a afla daca tolerati un anumit produs incercati sa consumati o cantitate mica din preparatul respectiv si urmariti cum va simtiti. Daca nu apare discomfort inseamna ca tolerati alimentul pe care l-ati consumat.

Care este tratamentul?

In prezent nu exista nici un tratament care sa vindece intoleranta la lactoza. Exista preparate medicamentoase care ajuta la digerarea lactozei: tablete de lactaza (care se mesteca inainte de a consuma lapte) si picaturi cu lactaza (un lichid care se adauga in lapte).

Este necesara suplimentarea aportului de calciu si vitamina D?

Scaderea aportului de lapte si produse derivate din lapte poate conduce la o reducere a aportului de calciu cu risc de osteoporoza si de fracturi.

Sursele non-lactate de calciu includ verdeturi, lapte de soia, broccoli, sardine, alune.

Se recomanda o doza suplimentara de calciu particularizata in functie de sexul si varsta pacientului, monitorizarea nivelului seric al vitaminei D si suplimentarea atunci cand este cazul.

Exista complicatii?

In general nu apar complicatii severe, dar pe termen lung sistemul osos poate fi afectat, aparand osteopenia si osteoporoza.

Nu ignorati!

Prin urmare este bine sa verificati cu atentie etichetele produselor alimentare inainte de a le cumpara, pentru a afla daca ele contin lactoza. In cazul in care observati prezenta simptomelor enumerate anterior si observati o corelare a acestora cu produsele lactate este bine sa efectuati un control medical pentru a va asigura ca nu aveti intoleranta la lactoza, deoarece aceasta afectiune, desi nu este severa, poate interfera serios cu stilul de viata.

 

 

 

 

 

 

 

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top