Pubertatea precoce

  1. Ce este pubertatea precoce?

Pubertatea precoce reprezinta aparitia caracterelor sexuale secundare la fete (aparitia pilozitatii pubiene si axilare, dezvoltarea glandei mamare, aparitia ciclului menstrual) inaintea varstei de 8 ani si la baieti (aparitia pilozitatii axilare si pubiene, dezvoltarea testiculilor) inaintea varstei de 9 ani. Aceasta afectiune este mai des intalnita la sexul feminin.

Exista insa si variante fiziologice ale dezvoltarii sexuale normale: telarha precoce – dezvoltarea izolata a glandei mamare la fetele mai mici de 3 ani,  adrenarha precoce – dezvoltarea pilozitatii axilare sau pubiene datorita unor hormoni secretati de glandele suprarenale in jurul varstei de 6-7 ani la fete si 7-8 ani la baieti, fara alte semne de dezvoltare pubertara.

  1. Cum se clasifica pubertatea precoce?

Pubertatea precoce se poate clasifica in: centrala sau completa, este cea mai des intalnita, in situatia in care are loc activarea prematura a axului hipotalamo-hipofizar care determina maturarea ovarului/testiculului cu secretie concomitenta de estrogeni/testosteron care sunt responsabili de aparitia semnelor clinice; si periferica sau incompleta (pseudopubertate precoce) cand exista o secretie ectopica de GnRH sau o secretie autonoma de hormoni steroizi periferici (gonadali sau suprarenalieni) la ambele sexe. Pubertatea precoce poate fi izosexuala cand apare feminizarea la sexul feminin si virilizarea la sexul masculin sau contrasexuala cand apare virilizare la sexul feminin si feminizare la sexul masculin.

  1. Care sunt principalele cauze?

Cauzele pubertatii precoce pot fi: constitutionala, idiopatica, cel mai adesea, mai rar tulburari ale sistemului nervos central: tumori, infectii, traumatisme, radiatii, expunerea la disruptori endocrini, cauze genetice: sindromul Prader Willi, Silver Russel, tumori secretante de estrogen/testosteron (testiculare, ovariene, adrenale), hiperplazia adrenala congenitala virilizanta, mancare contaminata cu estrogeni, hipotiroidismul sever etc.

Cel mai frecvent, o greutate corporala peste media varstei si consumul de alimente procesate care contin steroizi sexuali contribuie la aparitia pubertatii precoce.

  1. Cum se manifesta pubertatea precoce?

Primele semne in pubertatea precoce sunt dezvoltarea caracterelor sexuale secundare in ordinea aparitiei in pubertatea normala – la fete telarha (dezvoltarea glandelor mamare) urmata de pubarha (aparitia pilozitatii pubiene) si menarha (aparitia primei menstruatii)  iar la baieti cresterea volumului testicular e urmata de aparitia pubarhei. La ambele sexe se va instala gametogeneza; apare o crestere a inaltimii, a dezvoltarii somatice si a maturarii scheletice. Daca nu se va interveni terapeutic, aceasta dezvoltare rapida la nivel epifizar determina o crestere rapida in prima faza, urmata de inchiderea prematura a cartilajelor de crestere si compromiterea taliei finale. Acesta este paradoxul unui copil inalt comparativ cu ceilalti copii din generatia sa, care va ajunge un adult cu talie finala mica. Apar tulburari emotionale datorita imaturitatii intelectuale.

  1. Cum se poate diagnostica?

Daca parintii observa semne de maturitate, dezvoltarea glandei mamare la fetite si cresterea parului axilar sau pubian la fetite sau baieti este necesar sa se adreseze medicului pentru diagnosticul corect, si tratament de specialitate daca este cazul. Pentru a fi diagnosticata se efectueaza cateva teste paraclinice: dozari hormonale (estrogen, testosteron, LH (hormonul luteinizant), FSH (hormonul foliculo-stimulant)) care pot fi crescute dar pot fi si normale de aceea in unele cazuri se impun teste suplimentare, cum ar fi testul de stimulare cu un superagonist de GnRH solubil (triptorelin).

Radiografia de mana nondominanta poate pune in evidenta o varsta osoasa superioara varstei cronologice cu minim un an. Ecografia utero-ovariana la fetite e obligatorie, ea poate pune in evidenta un aspect de dezvoltare prematura a ovarelor si uterului. Se impune explorare imagistica CT sau RMN a regiunii hipotalamo-hipofizare.

  1. Care este tratamentul?

Tratamentul este dependent de cauza declansatoare. Astfel in cazul formatiunilor tumorale, se impune cura chirurgicala, urmata de la caz la caz de radio sau chimioterapie. Tratamentul cu analogi de gonadotropine (triptorelin) este tratamentul de electie, sigur si eficient care determina oprirea dezvoltarii pubertare pe perioada administrarii, urmand ca la intreruperea lui dezvoltarea pubertara sa se desfasoare fiziologic fara repercursiuni asupra fertilitatii. Este ideal ca atunci cand tratamentul se impune sa fie administrat cat mai devreme pentru a avea efectele dorite, impreuna cu abordarea unui stil de viata sanatos, activitate fizica zilnica si mentinerea unei greutati corporale in limite normale.

DR. SOFILCA IOANA
medic specialist endocrinologie

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite de endocrinologie cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top