Dr. Alina Mara

Urticaria

Cat de periculoasa este?

Urticaria este o reactie cutanata plurifactoriala, caracterizata printr-o eruptie, formata din papule (ridicaturi), de diverse dimensiuni si forme, de obicei bine circumscrise, roz-rosii, pruriginoase, uneori insotite de umflatura a pielii sau a anumitor organe (angioedem). Aceste leziuni sunt fugace,  pot sa dispara in minute sau ore de la locul initial si pot sa reapara in alte locuri. Din cauza simptomelor deranjante calitatea vietii pacientilor este afectata (semnificativ in formele cronice).

Cand durata simptomelor depaseste 6 saptamani vorbim despre urticarie cronica. Urticaria acuta este mai frecventa la copil si adultul tanar, in timp ce adultii fac mai des forme cronice. De-a lungul vietii 10-20% din populatie dezvolta un episod de urticarie acuta.

Care sunt factorii care declanseaza aparitia urticariei?

Factorii care determina aparitia urticariei pot fi variati:

  • alimentari – principalii alergeni sunt: nucile, alunele, ciocolata, pestele si fructele de mare, laptele, rosiile, ouale, capsunile proaspete, ciresele, unele fructe exotice, soia;
  • aeroalergeni – polenul, praful de casa, parul de animale;
  • medicamentosi – cele mai intalnite fiind la: antiinflamatoarele nesteroidiene si antibiotice, insulina, substanta de contrast.
  • intepaturile de insecte;
  • colorantii si conservantii alimentari
  • substantele chimice – pot patrunde in organism sub forma de medicamente sau prin contact direct cu acestea. Frecvente sunt si reactiile de contact la cataramele meta­lice, la cercei, la nasturi, blanuri, piele, parfumuri.
  • Infectiile virale, incepand cu raceli banale, dar si in caz de infectii cu virus C sau B, infectii herpetice etc,
  • Infectiile bacteriene – frecvente fiind la nivelul stomacului ( Helicobacter pylory) sau dentare;
  • Infectiile parazitare;
  • transfuziile de sange, vaccinurile;
  • latexul;
  • factorii fizici – prin grataj, la contact cu frigul, la radiatiile solare, la presiune, in caz de haine stramte, curea sau pantofi stramti;
  • bolile sistemice – bolile autoimune reumatice, tiroiditele, neoplaziile.
  • stresul – la persoanele emotive, anxioase.

Tratament si profilaxie

Urticaria acuta remite de obicei in cateva zile cu ajutorul masurilor de profilaxie si tratament simptomatic, cu conditia identificarii si eliminarii factorului declansator.

Urticaria devine periculoasa in momentul in care este amanata prezentarea la medic si pacientul nu beneficiaza de tratament corespunzator trecand astfel de la forma acuta la cronica de urticarie, complicand posibilitatile de control prin tratament si cu afectarea in consecinta a calitatii vietii. De asemenea periculoasa este si asocierea dintre urticarie acuta cu angioedem ( umflare rapida si dramatica a pielii, limbii, buzelor, pleoapelor, gatului) care poate vira spre soc anafilactic,  situatie amenintatoare de viata care impune orientarea rapida spre un serviciu medical de urgenta, cu asigurarea unui tratament salvator asistat medical.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antihistaminice, glucocorticosteroizi administrati oral/intravenos/ intramuscular/local, antileucotriene. Administrarea de agenti biologici (omalizumab) sau imunosupresoare (metotrexat) este recomandata pacientilor cu urticarie cronica.

Prognostic

Prognosticul in urticaria acuta este bun in special daca se instituie precoce tratament medical corespunzator. In cele mai multe cazuri leziunile remit in cateva zile.  In cazul urticariei cronice prognosticul este imprevizibil si depinde in mare masura de boala de fond care intretine/declanseaza urticaria, de individualitatea raspunsului terapeutic si complianta pacientului, la masurile de profilaxie si la tratamentul recomandat de catre medicul specialist. Urticaria cronica se poate remite in cateva luni insa la anumiti pacienti poate persista chiar ani influentand calitatea vietii pacientului.

Dr. Alina Mara
Dr. Alina Mara, Consultatie alergologie Sibiu, medic alergolog, testare alergologica, tratare boli alergologice, astm bronsic, rinita alergica, consultatii, Policlinica Astra Sibiu

DR. MARA ALINA
medic specialist alergologie si imunologie clinica

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel . 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite de alergologie cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top