Virozele respiratorii

Virozele respiratorii reprezinta infectii ale tractului respirator superior determinate de virusuri. Acestea apar in special in anotimpurile reci, toamna si iarna, deoarece atmosfera rece si umeda este un mediu favorabil al microorganismelor. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de rinofaringita, rinita acuta, guturai sau, mai simplu, raceala.

Calea de transmitere:

  • Contact direct: cu mainile contaminate ale persoanei bolnave;
  • Contact indirect: prin intermediul obiectelor contaminate de catre persoanele bolnave;
  • Pe calea aerului: prin inhalarea particulelor virale eliminate de persoanele bolnave, prin tuse si stranut, de aici beneficiul folosirii unei masti de tifon cat timp suntem raciti si acoperirea gurii cand tusim sau stranutam..

Perioada de incubatie, de la momentul contaminarii pana la aparitia infectiei, este de 24 – 72 ore.

Din informatiile de mai sus se pot demonta unele mituri precum “m-a tras curentul si am racit”, “am baut apa rece si am racit” sau “nu am cum fi racit, am stat la caldura”. Expunerea la frig favorizeaza boala prin scaderea imunitatii locale, dar in absenta virusului boala nu apare.

Virozele se manifesta prin: dureri de gat si senzatie de usturime, dureri de cap, febra usoara, infundarea nasului si scurgerea de secreţii nazale, stranut, tuse.

Pacientul  trebuie sa se prezinte la medic daca observa o inrautatire a starii generale sau daca are febra inalta, respiratie dificila, dureri toracice, varsaturi, tuse cu expectoratie vascoasa galben-verzuie, daca dupa o perioada de aparenta vindecare ele revin cu si mai mare intensitate, ceea ce vesteste de obicei aparitia complicatiilor.

Diagnosticul de viroza respiratorie se pune pe baza anamnezei (descrierea simptomelor de catre pacient) si a examenului clinic (examinarea de catre medic).

Nu necesita investigatii suplimentare intrucat este o afectiune usoara care trece in aproximativ o saptamana. Investigatiile sunt necesare in caz de aparitie a complicatiilor cum ar fi: sinuzita (radiografie de sinusuri) sau pneumonie (radiografie pulmonara, examen bacteriologic al sputei).

Nu exista un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul de a  ameliora simptomele dar nu scurteaza sau vindeca raceala. Se spune ca netratata boala dureaza o saptamana, iar tratata sapte zile. Nu se utilizeaza antibiotice, deoarece acestea nu actioneaza pe virusuri. Antibioticele se folosesc doar atunci cand se constata suprainfectie bacteriana. Raceala trece şi fara tratament, dar exista situatii cand simptomele au o durata mai mare de 2 saptamani şi necesita ingrijiri.

Pentru confirmarea diagnosticului, pacientul trebuie sa se adreseze medicului de familie sau medicilor specialisti de medicina interna, ORL, pneumologie, boli infectioase.

Metode de combatere a virozelor respiratorii:

  • Evitarea aglomeratiilor si contactul cu persoanele bolnave;
  • Evitarea trecerii bruste de la aer cald la aer rece si invers;
  • Hidratare si alimentatie bogata in vitamine;
  • Spalarea pe maini ori de cate ori este nevoie;
  • Efectuarea gargarei de cateva ori pe zi cu apa calduta in care este dizolvata o lingurita de sare sau consumul de ceaiuri calde cu miere si lamaie pentru atenuarea durerilor de gat si potolirea tusei.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

Scroll to top