Tot mai frecvent vin la cabinetul medical persoane cu diabet, acuzand dureri ale membrelor inferioare. Astfel ca, aud foarte des cerinta „Am venit sa-mi faceti investigatia aceea pentru picioare.” Fapt care ma bucura, deoarece pacientii se dovedesc a fi responsabili si interesati de starea lor de sanatate.
Tocmai de aceea doresc sa lamuresc cele mai frecvente aspecte referitoare la acesta „investigatie pentru picioare”, care este recomandata tuturor persoanelor ce prezinta simptomele prezentate in randurile de mai jos. Ce face acest test de fapt? Pentru cine se recomanda? Ce se poate diagnostica cu acest test?
Testul se numeste Indice glezna – brat, prescurtat IGB. Acesta reprezinta o masuratoare care ne ajuta sa facem o prima evaluare a circulatiei de la picioare. In acelasi timp, ne ajuta sa urmarim in timp imbunatatirea sau agravarea acesteia. Dispozitivul automat de masurare a indicelui glezna-brat, de care si dispunem, ne da posibilitatea de a diagnostica pacientii mai rapid, in mai putin de 3 minute.
Ce este arteriopatia cronica obliteranta?
Arteriopatia cronica obliteranta este o boala arteriala cauzata de ateroscleroza (depuneri de grasime la nivelul vaselor sanguine). Aceasta determina reducerea progresiva a diametrului arterelor, cu scaderea fluxului sanguin ce ajunge la tesuturi.
Daca arterele se ingusteaza sau se blocheaza, ele nu vor putea furniza suficient sange pentru a permite muschilor si organelor o buna functionalitate. Boala afecteaza arterele membrelor inferioare sau superioare, avand ca rezultat o scadere a circulatiei sanguine la acest nivel.
Care sunt simptomele arteriopatiei cronice obliterante?
Pacientii cu aceasta afectiune pot ramane asimptomatici o perioada lunga de timp, mai ales daca acestia sunt sedentari. Aproximativ 50-80{ec8e75c81a00d6b41e2e9bfb640057f953d1898f8a25b8f5d8bd1b83e496d28d} dintre pacienti se incadreaza in aceasta categorie.
Principalul simptom al arteriopatiei cronice obliterante a membrelor inferioare este durerea. Aceasta apare la mersul pe jos si este similara celei date de crampele musculare. Aceasta durere se numeste claudicatie intermitenta.
In fazele initiale ale bolii, durerea apare dupa o perioada mare de mers pe jos. Bolnavul trebuie sa se opreasca cateva minute pana ii trece durerea si apoi sa continue mersul.
Pe masura ce boala evolueaza, durerile sunt din ce in ce mai mari si apar din ce in ce mai des la durata de mers pe jos din ce in ce mai mica. In final, durerea ajunge sa se manifeste continuu.
Durerile sunt mai rar mentionate la pacientii cu diabet ce prezinta amorteli la nivelul membrului inferior, fapt ce mascheaza aparitia senzatiei dureroase si la persoanele care nu au fost expuse la un efort suficient de mare pentru ca durerea sa apara.
Alte simptome care pot aparea sunt: senzatie de arsura, picioare reci, oboseala – care poate aparea dupa efort sau este continua.
Care sunt consecintele?
Datorita faptului ca picioarele nu primesc destul sange, muschii nu se hranesc destul si astfel pacientii nu pot face suficient efort. Picioarele devin palide si reci, apare scaderea masei musculare, pielea devine lucioasa si parul de pe picioare este mai redus.
In stadiul final, degetele sufera asa de mult incat apare necroza (moartea unor mici portiuni ale degetelor).
Cine poate suferi de arteriopatie cronica obliteranta?
Urmatoarele categorii de persoane sunt considerate cu risc crescut pentru aceasta boala:
- Persoanele cu varste sub 50 de ani, care asociaza diabet zaharat si un alt factor de risc pentru ateroscleroza, cum ar fi: fumatul, dislipidemia, hipertensiunea arteriala;
- Persoanele cu varste cuprinse intre 50-69 de ani, care asociaza diabet zaharat sau istoric de fumat;
- Persoanele de peste 70 ani;
- Persoanele care au simptome la nivelul membrelor inferioare ce apar la mers, sugestive de altfel pentru claudicatie sau dureri ischemice de repaus;
- Persoanele cu pulsatii anormale ale arterelor membrelor inferioare;
- Persoanele cu boala aterosclerotica cunoscuta la nivel coronarian, carotidian sau la nivelul arterelor renale.
Cum putem prevenii boala?
- Oprirea fumatului – fumatul este cel mai important factor de risc asociat cu arteriopatia cronica obliteranta;
- Controlul dislipidemiei – scaderea colesterolului opreste progresia bolii si reduce simptomele. Scaderea lipidelor poate fi obtinuta prin modificarea stilului de viata (dieta si exercitiu fizic) si medicatie hipolipemianta;
- Regimul alimentar – evitarea alimentelor ce contin grasimi animale si consumarea a cat mai multor fructe si legume;
- Controlul tensiunii arteriale;
- Controlul glicemiei;
- Controlul greutatii corporale.
Care este tratamentul in arteriopatia cronica obliteranta?
Tratamentul include: controlul factorilor de risc, antrenamentul fizic si tratamentul medicamentos si/sau chirurgical, in functie de stadiul bolii.
Dupa cum se poate observa nu doar pacientii cu diabet zaharat pot avea probleme cu circulatia arteriala. Sunt o multime de alte afectiuni ce pot predispune la aparitia bolii arteriale periferice.
Daca va incadrati in cel putin unul dintre profilele de mai sus este important sa faceti aceasta investigatie pentru a confirma sau infirma diagnosticul de boala arteriala periferica. Cu cat este diagnosticata mai devreme, cu atat se poate incetini evolutia bolii.
Care sunt concluziile?
- Arteriopatia cronica obliteranta este o boala severa, ce se poate complica in timp cu amputatii sau chiar deces.
- La acesti pacienti, riscul de aparitie al infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral este mai mare decat la persoanele de aceeasi varsta fara arteriopatie.
- Fumatul este cel mai important factor de risc pentru arteriopatia cronica obliteranta.
- Scopul tratamentului medical este ameliorarea simptomelor si incetinirea evolutiei bolii.
- In caz de aparitie a simptomelor adresati-va medicului (medic de familie, internist, cardiolog, diabetolog) pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.
Mai multe informatii si sfaturi pentru sanatate oferite de dr. Arcomita Doina puteti afla aici.
DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel: 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !