Ghidul Pacientului – Ecografia abdominală

Ecografia abdominala este o metoda imagistica ce permite vizualizarea organelor interne prin intermediul ultrasunetelor. Nu este dureroasa, se poate repeta fara riscuri ori de cate ori este nevoie si nu afecteaza organele examinate.
Cand si de ce este nevoie de ecografie abdominala?
• pentru controlul preventiv al starii de sanatate;
• pentru identificarea unor eventuale boli ale acestor organe;
• pentru urmarirea evolutiei unei boli dupa tratament medical sau chirurgical.
Ce organe interne se pot vedea la ecografie abdominala?
Ecografia abdominala poate depista anumite afectiuni localizate la nivelul organelor interne, cum ar fi: ficatul, vezica biliara (fierea), splina, pancreasul si rinichii, vezica urinara, prostata/uter si anexe.
Astfel, se pot diagnostica boli precum: boli hepatice (steatoza, ciroza, cancer hepatic), pancreatice (chisturi, pancreatita cronica, tumori), biliare (calculi biliari, colecistita, colagiocarcinom), renale (calculi, tumori) sau splenice.
Exista restrictii?
Nu este o metoda universal valabila pentru a depista orice tip de afectiune.
Spre exemplu, nu este o metoda de electie pentru structurile tubulare din abdomen. Stomacul, intestinul subtire si colonul sunt organe care nu se pot detecta foarte bine la ecografie. Astfel, prin ecografie nu se pot diagnostica boli precum: gastrita, ulcerul, colonul iritabil sau alte afectiuni care tin de aceste organe.
Factori perturbatori: Pot aparea probleme de diagnosticare in cazul pacientilor obezi sau balonati. Aerul impiedica expunerea in totalitate a organelor care se afla dincolo de acesta, iar tesutul adipos limiteaza adancimea de patrundere a ultrasunetelor.
Cum sa va pregatiti pentru ecografie?
• Examinarea ecografica se face de preferinta pe nemancate sau in orice perioada a zilei dupa un repaos alimentar de 4-6 ore.
• Se recomanda evitarea alimentelor care baloneaza: in special fructele si unele legume, cum ar fi fasolea, broccoli, conopida, varza, ceapa, precum si evitarea bauturilor carbogazoase.
• La pacientii cunoscuti cu balonare este necesara administrarea, cu o zi inaintea examinarii, de medicamente absorbante de gaze intestinale pentru a reduce cantitatea de gaze din intestin.
• Se recomanda consumul de lichide (de obicei suc fara gaz sau apa) cel putin 500 ml cu 30 de minute inainte de efectuare.
• Nu trebuie sa urinati cu 30 de minute inainte de efectuarea ecografiei, pentru permiterea unei mai bune vizualizari a vezicii urinare si a structurilor invecinate.
Efectuarea ecografiei
Pacientul se aseaza pe pat, se descopera zona abdominala si se aplica un gel care faciliteaza miscarea sondei pe piele. Sonda sau transductorul se trece peste regiunea investigata, printr-o apasare discreta. Ultrasunetele care se reflecta prin intermediul transductorului sunt redate prin imagini care se vor vizualiza pe ecranul ecografului.
In timpul examinarii, pacientul poate fi rugat:
• sa traga aer in piept si sa-l tina mai multe secunde (unele organe se evidentiaza mai bine in timpul inspirului profund);
• sa isi schimbe pozitia pe planul patului, la dreapta sau la stanga.
Durata unei ecografii este de aproximativ 10-20 de minute. Dupa examinare, se indeparteaza gelul de pe piele cu ajutorul unui servetel. Pacientul poate efectua in continuare acitivitatile obisnuite, neexistand alte indicatii speciale.
Rezultatul ecografiei
Rezultatul ecografiei trebuie pastrat in dosarul personal, iar medicul de familie trebuie sa primeasca o copie. Este important sa aduceti cu dumneavoastra dosarul personal la fiecare consultatie sau ecografie.
Este recomandabil sa efectuati ecografia abdominala cel putin o data pe an sau de cate ori va recomanda medicul dumneavoastra.
Pentru un diagnostic cat mai corect, sunt esentiale anamneza, examenul clinic precum si, in mare parte din cazuri, de analize de labarator sau alte investigatii suplimentare.

Mai multe informatii si sfaturi pentru sanatate oferite de dr. Arcomita Doina puteti afla aici.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top