Boala de reflux gastroesofagian – cauze, simptome, tratament

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afectiune digestiva cronica. Se produce cand continutul din stomac ajunge in esofag, iritand mucoasa acestuia. Afectiunea poate aparea la orice varsta si la ambele sexe.
Aproape 40% din populatie prezinta reflux simptomatic cel putin o data pe luna, insa nu putem sa punem diagnosticul de BRGE, decat daca simptomele apar cel putin de 2 ori saptamana. Este o boala subdiagnosticata deoarece o mare parte din pacienti recurg la metode naturiste sau merg la farmacie si isi cumpara medicatie fara reteta.

Care sunt cele mai frecvente cauze?
Una dintre cauzele frecvente ale refluxului gastroesofagian este hernia hiatala – situatie in care o portiune din stomac trece in torace. De asemenea, toate conditiile in care presiunea intraabdominala este crescuta favorizeaza refluxul gastroesofagian: obezitatea, sarcina, alimentatia dezordonata, etc.
De multe ori, refluxul este determinat si de consumul unor alimente precum ciocolata sau alte dulciuri concentrate, dar si citrice, bauturi carbogazoase, cafea si prajeli. O alta cauza este reprezentata de fumat si anumite medicamente.

Care sunt simptomele bolii?
Simptomul principal al afectiunii este pirozisul: senzatia de arsura ce apare in cosul pieptului, retrosternal. Este declansat de contactul mucoasei esofagiene cu continutul acid refulat din stomac. Acest simptom este prezent la peste trei sferturi dintre pacienti.  Alte simptome includ regurgitatii alimentare si acide, durere in piept, raguseala, tuse seaca.

Cum se pune diagnosticul?
De cele mai multe ori, diagnosticul este foarte simplu, bazat pe prezenta simptomului caracteristic – pirozisul, fara a necesita alte explorari.
In anumite cazuri (precum: pacientii care primesc tratament si totusi simptomele persista, persoanele care au risc mai mare pentru boli organice), se recomanda endoscopia digestiva superioara.

Complicatii
Aceasta afectiune frecventa si relativ banala poate prezenta complicatii. Cazurile diagnosticate si netratate sau cele tratate inadecvat pot duce la: inflamatia esofagului, ingustarea acestuia, ulceratii si chiar sangerari esofagiene, pana la cancer esofagian.

Ce trebuie sa facem daca avem boala de reflux?
Tratamentul refluxului gastroesofagian este adaptat de la caz la caz. Astfel, tratamentul poate fi unul simplu, bazat doar pe regim alimentar sau un tratament complex – regim alimentar, tratament medicamentos si chiar chirurgical.
De multe ori, modifiari simple ale stilului de viata reprezinta cel mai bun mijloc de a controla refluxul gastroesofagian. In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, va fi recomandat de catre medic.

Ce inseamna un regim alimentar corect atunci cand avem BRGE?
Pacientul trebuie sa manance ceea ce stie ca tolereaza si sa evite alimentele care ii vor da reflux. Nu ne putem astepta sa dispara refluxul, chiar daca se ia si tratament medicamentos, daca nu se inlatura factorul care il declanseaza.
Este indicat ca persoanele cu reflux (si nu numai) sa consume mese mici si regulate (4-5/zi), sa evite mesele abundente, in special seara tarziu si sa nu se intinda in pat 30-40 de minute dupa ce au luat masa. Daca refluxul apare si noaptea, sa doarma cu capul mai ridicat.

La cine sa se adreseze pacientul?
Pacientul trebuie sa se adreseze medicului de familie sau specialistului de medicina interna. Ulterior, daca este cazul, medicului specialist gastroenterolog.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top