Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si consta in acumularea de grasime la nivelul organismului, depasind cu cel putin 20% din greutatea ideala. Aceasta acumulare de grasime nu este numai un defect estetic, ea reprezentand si un risc crescut pentru unele boli grave.
Cand apare obezitatea?
Obezitatea poate aparea la orice varsta, dar important de retinut este ca majoritatea copiilor supraponderali si obezi devin adulti obezi. Obezitatea aparuta in copilarie si mentinuta la varsta adulta este mai greu de tratat decat cea aparuta la maturitate, prin cresterea numarului de celule adipoase.
Cum se pune diagnosticul?
Desi obezitatea este o boala „depistabila cu ochiul liber”, cuantificarea ei se impune la consultul medical in orice specialitate. Cea mai des intalnita formula de apreciere a greutatii este indexul masei corporale (IMC – masurarea grasimii corporale in functie de inaltime si greutate). O persoana este considerata supraponderala daca IMC – ul este intre 25 si 29,9 kg/m2 si obeza daca IMC – ul ei depaseste 30 kg/m2.
In functie de distributia grasimii exista diferite tipuri de obezitate, cea mai periculoasa fiind cea abdominala (caracterizata de acumularea de grasime in jurul abdomenului, unde se afla multe organe vitale). Aceasta este diagnosticata prin masurarea circumferintei taliei. O femeie sanatoasa ar trebui sa masoare in talie maxim 80 cm, in timp ce un barbat ar trebui sa aiba circumferinta taliei maxim 94 cm. Obezitatea impune o serie de analize pentru evaluarea riscurilor la care este expus pacientul.
Care sunt cauzele?
Obezitatea poate avea mai multe cauze si apare, in general, atunci cand organismul primeste mai multe calorii decat consuma prin activitatile zilnice. Drept urmare, caloriile ramase sunt stocate sub forma de grasime si, in timp, apare obezitatea. Uneori, obezitatea poate avea cauze medicale, cum ar fi afectiunile ce cauzeaza dereglari hormonale, insa in cele mai multe cazuri, apare din cauza unui stil de viata nesanatos. Daca alimentatia hipercalorica este asociata cu sedentarismul, atunci riscul de obezitate este si mai mare.
Care sunt complicatiile?
Obezitatea poate avea o serie de complicatii, reprezentand un factor de risc major pentru sanatate. Acestea pot afecta aproape toate organele, iar persoanele cu grasime acumulata la nivelul abdomenului au risc mai mare de a dezvolta complicatii.
Obezitatea creste riscul de diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral, litiaza biliara, steatoza hepatica, boala de reflux gastro-esofagian, sindrom de apnee in somn, artroze si unele forme de cancer, etc.
Cum putem combate obezitatea?
Obezitatea poate fi invinsa prin modificarea stilului de viata, iar pentru a avea sanse de reusita trebuie sa fie stabilite de la inceput obiective realiste (frecvent persoanele obeze isi fixeaza tinte nerealiste, iar neatingerea lor creeaza frustrare si determina abandon).
Obiectivele care trebuie urmarite constau in scaderea greutatii corporale, mentinerea greutatii corporale scazute, combaterea factorilor de risc, printre care se numara consumul crescut de alcool, lipsa exercitiilor fizice si alimentatia in exces.
De retinut!
Kilogramele in plus se acumuleaza de cele mai multe ori treptat, de aceea este important sa va cantariti si sa va calculati regulat indicele de masa corporala.
Slabitul nu este o optiune in cazul unei persoane obeze, ci este o necesitate pentru mentinerea sanatatii si a starii de bine. Ca atare, vointa de a slabi este principalul sprijin in cura de slabire.
Obezitatea are consecinte atat asupra vietii sociale, cat si asupra sanatatii individului.
Indicele de Masa Corporala il puteti calcula astfel: IMC= G/I2 (greutate/inaltime2)
DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel: 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !