Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, sub forma de para, care se afla in partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Vezica biliara contine un lichid, bila, care se elibereaza prin canalul cistic si de aici prin canalul coledoc in intestinul subtire, participand la digestia in special a alimentelor grase.
Ce sunt calculii biliari
Calculii biliari sau pietrele la fiere reprezinta o afectiune ce poate fi simptomatica sau asimptomatica. In timp ce in prima situatie simptomul principal este durerea abdominala puternica, in cel de-al doilea caz acestia pot fi identificati intamplator. Frecventa in populatia generala difera de la o regiune la alta, intre 5 si 20{ec8e75c81a00d6b41e2e9bfb640057f953d1898f8a25b8f5d8bd1b83e496d28d}, depinzand de factorul genetic, prezenta obezitatii, dislipidemiilor sau a diabetului zaharat.
Calculii biliari variaza ca marime, de la dimensiunea unei granule de nisip pana la o minge de golf. Unele persoane dezvolta doar un calcul, in vreme ce la altele apar mai multi, in acelasi timp.
Colica biliara simptomatica vs. asimptomatica
O problema de importanta clinica este daca litiaza biliara este sau nu simptomatica.
• Cea simptomatica genereaza colici biliare. Colica biliara reprezinta o durere intensa cu localizare in etajul abdominal superior, durerea variază de la cateva zeci de minute pana la cateva ore. Poate fi acompaniata de greturi, varsaturi sau balonare. Declansarea crizei este favorizata de alimentatie (mese copioase, bogate in grasimi, etc.), precum si de oboseala fizica, stari nervoase si suparari.
• Cea asimptomatica este descoperita intamplator, si nu genereaza colici biliare.
Explorarea de prima intentie in depistarea litiazei biliare, atat preventiv, cat si in faza acuta, este ecografia abdominala. Alte explorari care pot fi folosite pentru diagnosticare sunt tomografia si RMN-ul abdominal.
Tratament
Incadrarea litiazei veziculare simptomatica/asimptomatica este utila in terapie.
In cazul litiazei biliare simptomatice se recurge la interventie chirurgicala. Daca litiaza biliara nu produce simptome, tratamentul nu este necesar. Pietrele nu vor disparea singure niciodata, tratamentele medicale pentru descompunerea sau dizolvarea calculilor sunt doar esecuri lamentabile.
In prezent litiaza biliara asimptomatica este tinuta doar sub observatie si nu se intervine chirurgical, deoarece doar 1-2{ec8e75c81a00d6b41e2e9bfb640057f953d1898f8a25b8f5d8bd1b83e496d28d} din cazurile asimptomatice devin anual simptomatice.
In cazul litiazei biliare asimptomatice se recurge doar la supravegherea ecografica periodica, atata timp cat nu apar simptome.
Trebuie mers de urgenta la medic daca aveti manifestari care pot fi produse de complicatiile litiazei biliare:
• Dureri abdominale atat de intense incat nu va permit sa stati linistit sau sa va gasiti o pozitie confortabila;
• Ingalbenirea pielii si a albului ochilor (conjunctiva);
• Febra inalta, frisoane.
De retinut!
Pacientii care nu sunt diagnosticati si tratati la timp pot avea probleme grave de sanatate: inflamatia colecistului, blocarea canalului biliar, afectarea pancreasului sau chiar cancer al vezicii biliare.
Pentru a stii daca aveti pietre la fiere se recomanda efectuarea unei ecografii abdominale cel putin o data pe an. Ideal ar fi ca inainte de efectuarea ecografiei abdominale sa nu mancati cu cel putin 6-8 ore, deoarece lipsa alimentatiei mentine colecistul destins si astfel mai usor de vizualizat.
DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel: 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !