Dr. Doina Arcomita

Sfaturi despre un stil de viață sănătos

Oare mananc sanatos? Este o intrebare tot mai frecventa si un subiect din ce in ce mai discutat. De la retelele sociale la discutiile in media sau in cercurile de prieteni, se pune tot mai mult accent pe ce anume este recomandat sa mancam sau nu. Ma bucur mult sa vad ca exista acest interes, deoarece un stil de viata sanatos joaca un rol important in mentinerea echilibrului la nivelul organismului si implicit in preventia multor boli.

Alimentatia sanatoasa inseamna un consum moderat, dar variat, de alimente si preparate culinare, repartizate in 3 mese principale si, eventual, 2-3 gustari. Astfel, pentru a mentine echilibrul nutritional, este recomandat sa consumam substante nutritive in urmatoarele proportii: glucide 50-55{ec8e75c81a00d6b41e2e9bfb640057f953d1898f8a25b8f5d8bd1b83e496d28d}, proteine 15-20{ec8e75c81a00d6b41e2e9bfb640057f953d1898f8a25b8f5d8bd1b83e496d28d}, lipide (grasimi) 30-35{ec8e75c81a00d6b41e2e9bfb640057f953d1898f8a25b8f5d8bd1b83e496d28d}. Acestea atrag dupa ele cantitati normale de vitamine, minerale dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fierul. Aportul de sare ar trebui sa fie sub 5 g/zi, iar de lichide necalorice de 2-3 litri/zi.

Daca si dumneavoastra sunteti interesati sa urmati un stil de viata sanatos, urmatoarele idei va pot ghida in aceasta directie. De retinut este faptul ca felul in care va simtiti este un cumul de mai multi factori, dupa cum poate fi observat in randurile de mai jos.

Alimentatia sanatoasa

  • Includeti in alimentatia dumneavoastra fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu continut scazut de grasime, carne slaba ( pui, curcan, vitel, peste), oua, etc. Optati pentru cea mai mica portie ce va provoaca senzatia de satietate, iar masa de seara trebuie sa fie cea mai redusa cantitativ. In ceea ce privesc gustarile, puteti alege intre fructe, iaurt sau nuci. De asemenea, trebuie sa acordati o atentie speciala mancatului pe fond emotional, in special dulciurile, deoarece pot creste numarul de kilograme foarte repede.
  • Chiar daca aveti un stil de viata haotic, nu trebuie sa sariti peste cele 3 mese pe zi.

Exercitii fizice

  • Exercitiile fizice regulate joaca un rol important in mentinerea masei si elasticitatii musculare, imbunatatesc flexibilitatea si rezistenta, dar si intarzie procesul de imbatranire. De asemenea ajuta la preventia infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, hipertensiunii arteriale, obezitatii, DZ tip 2, etc.
  • Exercitiile fizice ajuta la cresterea increderii in sine, genereaza o stare generala de bine si scad nivelul de stres si anxietate.
  • Nu este nevoie sa faceti sport de performanta. Este suficient sa mergeti pe jos 3-5 zile pe saptamana in pas alert sau 150 minute/saptamana.
  • Lipsa exercitiilor fizice pot duce la aparitia unor boli precum bolile de inima, a diabetulului zaharat tip 2, obezitatii, si anumite tipuri de cancer.

Sanatatea mentala

  • Dormiti suficiente ore pentru a permite organismului sa se refaca. Adultii peste 18 ani au nevoie intre 7 si 9 ore de somn pe noapte.
  • Acordati-va timp pentru a face ceea ce va place cel putin de cateva ori pe saptamana cateva ore.
  • Bucurati-va de reusite, fie ele mici sau mari si petreceti timp cu familia si prietenii apropiati.

Evitati dependentele

  • Fumatul are un rol nociv asupra organismului si este responsabil de aparitia unor boli precum: diferite tipuri de cancer, bronsite cronice, infarct miocardic, etc.
  • Fumatul pasiv este si el la randul lui nociv si poate cauza diferite boli.
  • Consumul excesiv de alcool poate duce la aparitia cirozei hepatice si a cancerului hepatic.

De retinut!

Un stil de viata sanatos presupune echilibru intre alimentele ce le consumam, modul in care consumam energia (diferite exercitii fizice, inclsiv mersul pe jos), o stare emotionala pozitiva si evitarea dependentelor. Un exces in oricare directie duce la pierderea acestui echilibru si la aparitia problemelor care pot fi de ordin estetic sau reale probleme de sanatate.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna, medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top