Dr. Izabela Bahnean

Cum tratăm arsurile solare?

Arsurile solare, in special cele din copilarie, reprezinta una dintre principalele cauze de dezvoltare a cancerelor cutanate. Pielea se poate arde usor daca este expusa prea mult la soare fara o protectie adecvata, reprezentata de haine si creme cu factor de protectie solara.  

Este mai important sa prevenim efectele neplacute de descuamare, inrosire a pielii si senzatie de usturime date de soare, decat sa le tratam.

Cu toate acestea daca arsura solara s-a produs, este important sa luati masuri de indata ce observati ca pielea se inroseste. Pot trece pana la 12-24 de ore pana cand sa apara efectul complet al expunerii la soare la nivelul pielii. Astfel, ceea ce astazi pare o piele “usor roz”, maine dimineata poate fi o piele “arsa” de soare.

Iata cateva remedii pentru a sprijinii vindecarea si calmarea pielii iritate:

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa opriti expunerea la soare.

Faceti dusuri racoritoare si frecvente. Acestea usureza disconfortul. De indata ce iesiti din dus stergeti bland pielea, lasand putina apa pe suprafata acesteia.  

Aplicati o crema hidratanta. Aceasta ajuta la mentinerea apei in piele si calmeaza. Crema hidratanta poate contine aloe vera sau soia, cu proprietati antiinflamatoare si antioxidante.  Daca o anumita zona este foarte afectata si prezinta durere si tumefactie se poate aplica o crema cu hidrocortizon pe care o puteti cumpara fara prescriptie medicala.  

Nu aplicati vaselina, unt sau alte produse pe baza de ulei. Acestea pot bloca porii astfel incat caldura si transpiratia nu pot fi eliminate, ceea ce poate duce la infectie.

Se poate lua in considerare administrarea aspirinei sau ibuprofenului pentru a ajuta la reducerea senzatiei de disconfort, a edemului (umflarea pielii) si a eritemului pielii.

Consumati apa suplimentar. Arsura solara accentueaza vascularizatia la nivelul pielii si priveaza restul organismului de fluide. Consumul suplimentar de apa atunci cand pielea este arsa de soare ajuta la prevenirea deshidratarii.

Daca s-au format vezicule, lasati-le sa se vindece, nu le rupeti! Daca apar vezicule pe suprafata pielii inseamna ca aveti o arsura solara de gradul doi. Nu trebuie sa le indepartati, deoarece veziculele formate protejeaza de infectie si sustine pielea sa se vindece. Daca s-au spart, curatati zona cu blandete cu apa si sapun delicat, apoi aplicati o crema antibacteriana.

Acordati o grija deosebita pentru a proteja pielea afectata de soare, in timp ce se vindeca! In timp ce pielea se decojeste, continuati sa folositi crema hidratanta. Purtati haine care acopera pielea. Tesaturile foarte dese sunt potrivite. Cand puneti tesatura in lumina puternica, nu ar trebui sa vedeti nici o lumina care sa treaca prin ea.

Desi poate parea o conditie temporara, arsura solara – rezultat al expunerii intensive a pielii la razele ultraviolete (UV) ale soarelui – poate provoca leziuni pe termen lung ale pielii. Acest prejudiciu mareste riscul unei persoane de a dobandi cancer de piele, dar si o multitudine de leziuni cutanate precanceroase care apar odata cu inaintarea in varsta, cu predilectie la nivelul fetei.

In cazul in care observati aparitia unei noi formatiuni cutanate, in special hiperpigmente sau modificarea unei leziuni cutanate preexistente dupa un sezon estival si nu numai, nu ezitati sa va prezentati medicului dermatolog. Prin examinare dermatoscopica medicul dermatolog poate detecta formatiuni cutanate potential periculoase si astfel poate elabora un plan terapeutic in concordanta cu severitatea afectiunii.

Dr. Izabela Bahnean
DR. BAHNEAN IZABELA
medic specialist dermato-venerologie
Scroll to top