Dr. Georgiana Nicolescu

Diabetul gestațional

  1. Ce este diabetul gestational (DZG)?

           Sarcina confera un status de rezistenta la insulina si hiperinsulinemie, ce poate predispune unele femei la diabet gestational. Rezistenta la insulina in timpul sarcinii depinde de o multitudine de factori, inclusiv de tulburarile secretiei de hormon de crestere si cortizol (antagonisti insulinici), de cele ale secretiei de lactogen placentar uman (cu rol in metabolismul glucozei si acizilor grasi) sau de tulburarile secretiei de insulinaza.

Diabetul gestational este definit ca orice alterare a tolerantei la glucoza manifestata prin diverse grade de severitate, aparuta sau depistata in timpul sarcinii paana in momentul diagnosticului sau poate aparea odata cu sarcina. Aceasta definitie nu exclude posibilitatea ca diabetul sa fi existat anterior instalarii sarcinii, dar a fost depistat doar dupa confirmarea acesteia sau posibilitatea ca un diabet zaharat tip 1 sa se declanseze in timpul sarcinii. In ambele situatii, diabetul zaharat va persista dupa nastere.

Diabetul gestational apare la 7- 14%  sau chiar 25% din totalul sarcinilor, in functie de criteriile de diagnostic utilizate si de grupul etnic studiat. Incidenta diabetului gestational este in crestere, in paralel cu cresterea incidentei diabetului zaharat tip 2, frecvent asociat obezitatii.

Femeile cu DZG netratat au risc crescut de complicattii obstetricale si ulterior, un risc de 50-70 % de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 in urmatorii ani. Copiii provenitti din mame diagnosticate cu DZG au sanse sporite de complicatii perinatale (macrosomie, distocia umarului, leziuni ale plexului brahial, hipoglicemie) si risc pe termen lung de obezitate si diabet zaharat tip 2.

  1. Cum se depisteaza, ce teste se fac?

Gravidele cu risc crescut de diabet gestational (diagnostic anterior de diabet gestational sau nasterea unor feti macrosomi pentru varsta gestationala, obezitate severa, antecedente heredocolaterale de diabet tip 2, glicozurie persistenta, diagnosticul de ovare polichistice) vor fi supuse screening-ului pentru diabet zaharat cat mai repede dupa depistarea sarcinii.

Toate gravidele vor efectua screening-ul pentru diabet gestational in saptamana 24-28 de sarcina.

Diagnosticul diabetului gestational se stabilește prin efectuarea testului de toleranta la glucoza (TTGO) in saptamana 24-28 de sarcina sau mai repede la gravidele cu risc crescut. TTGO se efectueaza dimineata dupa un post alimentar de 8 ore, se determina glicemia bazala, glicemia la o ora, glicemia la 2 ore, dupa 75g de glucoza.

  1. Cum se trateaza?

           La 80-90% din cazurile diagnosticate cu DZG, se poate obtine controlul glicemic doar prin optimizarea stilului de viata.

Terapia nutritionala vizeaza obttinerea si menttinerea statusului normoglicemic, stabilirea necesarului caloric ce confera un castig ponderal optim, simultan cu evitarea cetozei materne, precum si asigurarea micro si macronutrientilor adecvati necesari cressterii si dezvoltarii fetale normale .

Se recomanda 3 mese principale si 2-3 gustari pe zi, asigurate de glucide (50 % din totalul caloric), de proteine (20 % din calorii) si de lipide (30 % din calorii), cu un minim de 30 minute/zi de mișcare moderata (mers pe jos), cel putin 5 zile pe saptamana.

Exista un procent de 10-20% din gravidele cu DZG, ale caror niveluri glicemice depasesc tintele terapeutice recomandate si sunt sfatuite sa inceapa insulinoterapia pentru a obtine un control glicemic. Acestea trebuie sa-si monitorizeze glicemiile zilnic, minim 4-6 glicemii/zi, sa-si adapteze dozele de insulina in functie de glicemie, alimentatie, activitate fizica, sa aiba un jurnal alimentar cu care se prezinta la medic, sa efectueze mai des examene de urina (prezenta cetonuriei poate presupune o alimentatie deficitara).

  1. Ce se intampla dupa nastere?

           Deoarece unele cazuri de DZG reprezinta cazuri de diabet zaharat tip 2 preexistent, nediagnosticat, femeile cu istoric de DZG trebuie rescrinate la 6-12 saptamani dupa nastere, prin TTGO cu 75g glucoza, utilizand criteriile standard de diagnostic.

Femeile cu istoric de DZG au un risc crescut sa dezvolte diabet zaharat in cursul vietii si trebuie urmarite pentru depistarea prediabetului sau diabetului la cel putin 3 ani .

DR. NICOLESCU GEORGIANA
medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top