Helicobacter pylori (Hp) este o bacterie spiralata care colonizeaza mucoasa stomacului si a duodenului, rezistand intr-un mediu extrem de acid. Este una dintre cele mai frecvente infectii bacteriene la om, estimandu-se ca afecteaza aproximativ 50% din populatia globului. Infectia cu Hp se dobandeste in copilarie si rezista in organism zeci de ani sau chiar toata viata.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasat Hp in categoria agentilor cancerigeni. Prevalenta infectiei variaza de la o tara la alta, fiind crescuta in tarile slab dezvoltate si considerabil mai redusa in tarile cu nivel economic ridicat. In tarile in curs de dezvoltare infectia apare inainte de 10 ani, iar incidenta ei creste cu varsta, astfel incat 80% din populatia pana la 50 ani este infectata.
Se presupune ca sursa principala de infectare cu Hp este apa murdara, produsele alimentare, dar si contactul cu persoanele infectate cu acest microb.
Transmiterea infectiei Hp printre membrii unei familii este posibila prin utilizarea in comun a veselei sau printr-un contact fizic foarte apropiat (de exemplu, prin sarut).
Unele dintre simptomele prin care se manifesta infectia cu Hp sunt:
- durerile si disconfortul abdominal;
- pirozisul (arsurile la stomac);
- eructatiile (ragaiala);
- balonarea;
- senzatia de satietate precoce sau de foame persistenta, chiar si dupa masa;
- alte tulburari gastrice (indigestie).
Nu exista nici un simptom specific al infectiei cu Hp. Cu alte cuvinte, infectia cu Hp nu poate fi diagnosticata doar in baza unor simptome.
Hp se face vinovata si de respiratia urat mirositoare. Ultimele cercetari au dovedit ca aceasta bacterie traieste si in gurile persoanelor infectate, unde se asociaza cu alte bacterii, cauzand mirosul neplacut al gurii.
Multe persoane care au o infectie cu Hp nu prezinta nici un semn sau simptom, in timp ce alte persoane dezvolta complicatii. Natura acestor diferente nu este pe deplin inteleasa in momentul de fata. In unele cazuri insa, infectia cu Hp poate determina gastrite simptomatice, ulcer gastric sau duodenal – care pot prezenta la randul lor complicatii serioase (ca hemoragia digestiva, sau poate chiar favoriza aparitia cancerului gastric).
Factorii de risc care favorizeaza evolutia catre un cancer gastric sunt predispozitiile familiale, factorii de mediu precum fumatul si consumul exagerat de sare si infectarea cu o tulpina foarte virulenta a bacteriei Heliobacter pylori.
Metode de investigare:
- testul anticorpilor serici– consta in depistarea anticorpilor serici impotriva Hp; testul pozitiv (exista anticorpi) – semnifica fie o infectie recenta, fie o infectie in trecut;
- testul respirator cu uree– acest test identifica prezenta infectiei la nivel gastric; testul nu este totdeauna disponibil;
- testarea prezentei antigenului la nivelul scaunului– se poate face pentru confirmarea infectiei cu Hp sau pentru evaluarea raspunsului la tratament (confirmarea vindecarii bolii sau persistentei ei);
- biopsia gastrica– consta in prelevarea unor mici portiuni din mucoasa gastrica sau duodenala in timpul endoscopiei gastrice; cu ajutorul biopsiei gastrice se pot efectua o serie de teste care identifica infectia cu Hp.
Tratamentul infectiei cu Hp consta in administrarea unei combinatii de antibiotice care sa distruga bacteria, eradicand infectia.
Distrugerea bacteriei Hp este esentiala de indata ce a fost pusa in evidenta, in special pentru a evita riscurile de cancer la stomac.
Este important de stiut ca aceasta bacterie dezvolta rapid rezistenta la antibiotice, distrugerea sa fiind dificila, iar recidivele pot fi deseori intalnite. Tratamentul trebuie indicat de medicul de familie, medicul internist sau gastroenterolog.
DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna
Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !