Vertijul

Vertijul, simptom frecvent intalnit in patologia neurologica, este perceput de pacienti ca o senzatie falsa de miscare, in care simt ca se invart sau ca mediul inconjurator se invarte in jurul lor. In unele cazuri, se insoteste de fenomene neurovegetative (greata, varsaturi, transpiratii, paloare). Ameteala poate sa apara la orice varsta si in orice moment al zilei in context de oboseala, stres, hipoglicemie sau anemie.

Vertijul poate fi: periferic, de cauza centrala sau de alte cauze.

Vertijul periferic este datorat unor tulburari la nivelul sistemului nervos periferic: vertijul paroxistic pozitional benign, boala Ménière (vertij sever, asociat cu tinitus si scadere progresiva a auzului), spondiloza cervicala, neuronita vestibulara.

Vertijul de cauza centrala este produs de tulburari la nivelul sistemului nervos central: accidente vasculare cerebrale, scleroza multipla, tumori cerebrale, etc.

Vertijul de alte cauze poate fi produs de: medicamente (anticonvulsivante, aminoglicozide, antidepresive, diuretice, etc), cafeina, alcool, nicotina, droguri, cauze psihologice (depresie, anxietate).

O examinare atenta a urechii, a miscarilor oculare si a sistemului nervos poate identifica tipul de vertij. De asemenea, pot fi necesare mai multe teste specifice vestibulare, teste ce exploreaza nistagmusul caracteristic (miscari sacadate ale globilor oculari) sau teste pentru detectarea acuitatii auditive. Daca se suspecteaza spondiloza cervicala, se poate efectua o radiografie in aceasta regiune. Rezonanta magnetica sau tomografia cerebrala pot fi indicate pentru a identifica o afectiune organica a creierului.

Tratamentul vertijului depinde de cauza si de severitatea simptomelor. Reabilitarea vestibulara consta ȋntr-un program de exercitii pentru echilibru si miscari oculare. Medicamentele care actioneaza asupra urechii interne (supresantele vestibulare ca antihistaminele, scopolaminele) pot diminua capacitatea creierului de a ajusta semnalele anormale legate de echilibru generate de particulele de la nivelul urechii interne. Antiemeticele pot fi folosite pentru controlul gretei si varsaturilor care acompaniaza vertijul. Daca vertijul este provocat de un accident vascular cerebral se va administra tratamentul specific indicat de catre medicul specialist neurolog.

DR. MORARU MARIANA
medic specialist NEUROLOG
Consultații gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !
Scroll to top