Hemoroizii – o afecțiune des intâlnită, dar despre care se vorbește prea puțin

Daca aveti probleme cu constipatia, sunteti sedentari, stati mult pe scaun, aveti anumite obiceiuri alimentare (dieta cu continut redus de fibre, alimente condimentate, alcool), aveti un risc crescut de a face hemoroizi. Ridicatul greutatilor, obezitatea sau stresul prelungit va pot predispune la hemoroizi.

Riscul creste daca unul dintre parinti a suferit de aceasta afectiune. Totodata, femeile insarcinate sunt foarte predispuse la aparitia hemoroizilor externi, din cauza presiunii pe care o exercita uterul pe venele din zona anala.

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate in peretele rectului si anusului, care pot provoca sangerare, durere sau mancarime. Reprezinta una dintre afectiunile des intalnite, dar despre care se vorbeste prea putin, fie dintr-o senzatie de jena, fie pentru ca nu se admite ca aceasta este o afectiune la fel de serioasa ca altele.

Daca suferiti de hemoroizi, aflati ca nu sunteti singura persoana. Aproape jumatate din populatia adulta are asemenea probleme cel putin o data in viata. Totusi ar fi bine sa lasam pudoarea deoparte pentru ca netratarea la timp duce la complicatii si in cele din urma la operatie.

Daca observati sangerari anale trebuie sa va prezentati imediat la medic, pentru a va stabili diagnosticul si a va prescrie tratamentul corespunzator. O sangerare poate ascunde probleme de sanatate mult mai grave, cum ar fi cancerul de colon.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicină internă

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top