Boala celiaca – Ce este si cum se poate trata?

Boala celiaca – intoleranta autoimuna la gluten – este o afectiune cronica autoimuna, care afecteaza in principal intestinul subtire si care este declansata de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic.

Glutenul este o proteina prezenta in grau, orz, secara. In cazul unei persoane de orice varsta, cu predispozitie genetica la celiachie, ingerarea unor cantitati chiar neinsemnate de alimente care contin gluten declanseaza o reactie imuna in intestinul subtire, cauzand o inflamatie cronica.

Cine este predispus la boala celiaca?

  • rudele de gradul 1 ale persoanelor care au deja aceasta boala;
  • copiii care sunt expusi la gluten la varste mai mici de 3 luni;
  • persoane predispuse genetic la aceasta boala care se confrunta cu evenimente stresante, infectii virale sau bacteriene;
  • persoane care prezinta deja boli autoimune, precum: tiroidita autoimuna, diabet zaharat (DZ) tip 1, boli inflamatorii intestinale, lupus eritematos sistemic, etc.

Care sunt simptomele?

Simptomele caracteristice bolii celiace apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Acestea difera de la un caz la altul, de la simptome usoare care trec deseori neobservate, la simptome si complicatii severe care au un impact negativ asupra vietii de zi cu zi. Principalele semne si simptome gastrointestinale sunt: diareea, constipatia, flatulenta (acumulare excesiva de gaze in intestine), dureri abdominale, varsaturi.

Simptomele extraintestinale (sistemice) sunt: cefalee, oboseala cronica, depresie, dureri musculare si articulare, dermatita (eczema, rash cutanat), anemie, scadere in greutate, etc.

Cum se pune diagnosticul?

In mod normal destul de usor, insa destul de anevoios, deoarce de multe ori este confundat cu alte boli. Istoricul medical, examenul clinic si testele de laborator (dozarea unor anticorpi specifici din sange – anticorpi anti-transglutaminaza tisulara, anticorpi anti-endomisium, anti-gliadina) stau la baza diagnosticului de boala celiaca. Diagnosticul este confirmat de efectuarea de biopsii multiple a intestinului subtire, interventie realizata in timpul endoscopiei digestive superioare.

Exista tratament?

Nu exista niciun tratament medicamentos pentru boala celiaca in prezent. Singura terapie este aceea de a urma toata viata un regim alimentar strict, fara gluten. Eliminand toate alimentele care contin gluten (grau, secara, orz), intestinul se va vindeca, iar simptomele se vor imbunatati sau vor disparea. Inceputul dietei este asociat cu disparitia simptomelor, normalizarea testelor de anticorpi si refacerea structurii normale a mucoasei intestinale. Succesul terapeutic apare frecvent dupa o saptamana, rareori dupa saptamani sau luni.

Ce complicatii poate provoca boala celiaca netratata?

Principala complicatie este malnutritia, care poate sa genereze o multime de boli.

La persoanele care sufera de aceasta boala, organismul nu poate absorbi suficienti nutrienti din alimente. Motiv pentru care apar carente de vitamine si minerale esentiale, precum fier, vitamina D, calciu, acid folic sau vitamina B-12.

Boala, insa, poate duce la complicatii: anemie, osteoporoza, infertilitate, depresie, dar si riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum si o serie de malignitati – limfom, cancer intestinal.

Sunt o multitudine de boli autoimune care pot sa se asocieze cu boala celiaca. Controland boala celiaca prin dieta fara gluten se poate obtine si un control mai bun al bolii autoimune asociate.

Concluzii

Dieta fara gluten necesita foarte multa grija, intrucat si cantitatile nesemnificative pericliteaza starea intestinului subtire. Alimentatia lipsita de gluten trebuie sa fie astfel gandita incat sa indeplineasca necesitatile organismului si sa nu provoace deficiente de minerale si vitamine.

Glutenul este intalnit nu numai in preparatele alimentare si in medicamente, suplimente nutritionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atentie sporita din partea celiacilor in evaluarea produselor pe care le cumpara pentru uzul cotidian.

In prezent, boala celiaca a devenit populara si in sens negativ. De ce? Pentru ca exista, multe persoane care isi scot din propria initiativa alimentele care contin gluten, desi sunt o sursa bogata de fibre, minerale, vitamine. Inainte de excluderea glutenului din alimentatie este recomandat consultul de specialitate, efectuarea analizelor specifice, pentru a confirma prezenta bolii si doar ulterior stabilirea dietei.

Mai multe informatii si sfaturi pentru sanatate oferite de dr. Arcomita Doina puteti afla aici.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top