Insolatia reprezinta efectul radiatiilor solare asupra sistemului nervos. Acestea cresc temperatura corpului, iar cand penetreaza cutia craniana, produc vasodilatatie cerebrala si usor edem cerebral.
Insolatia se poate manifesta prin: greata, varsaturi, cefalee, incoerenta in vorbire, slabiciune, oboseala excesiva, somnolenta, crampe sau dureri musculare, dezorientare, iar in cazuri mai grave chiar prin halucinatii, convulsii sau coma. Temperatura corpului poate creste si pana la 40 de grade celsius. Pielea devine roaie si foarte uscata, pulsul ai frecventa respiratorie cresc. Copiii sub doi ani sunt mai predispusi la insolatie, la ei simptomatologia putand include iritabilitate, tulburari digestive si transpiratie excesiva.
ain mod normal, organismul uman poseda o serie de mecanisme de adaptare la temperaturi ambientale inalte, prin care isi mentine o temperatura constanta. Metabolismul general scade, iar cresterea transpiratiei si vasodilatatia periferica favorizeaza pierderea de caldura.
Insolatia clasica apare la persoanele care nu transpira in mod normal, fie din cauza unei boli, fie din cauza unor medicamente, persoane care fac dificil fata unui climat calduros si umed. Cel mai des, victimele insolatiei tipice sunt varstnicii. Obezitatea, afectiunile glandelor sudoripare, diabetul zaharat, deshidratarea, malnutritia, hipotensiunea, bolile cardiovasculare, fac dificila capacitatea organismului de a regla caldura ai cresc riscul unei persoane de a face insolatie.
Unele medicamente inhiba activitatea glandelor sudoripare (anticolinergicele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson), antihistaminice (pentru tratarea alergiilor), fenotiazine (tranchilizante), antidepresive triciclice şi diuretice. Alte medicamente restrictioneaza fluxul sanguin de la nivelul pielii si afecteaza capacitatea organismului de a elibera caldura: medicamentele pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi vasoconstrictoare si beta-blocante.
Consumatorii de droguri cum ar fi LSD, cocaina si amfetamina au un risc crescut de a face insolatie, deoarece acestea amplifica activitatea musculara si ridica temperatura corpului. Consumul excesiv de alcool creste foarte mult posibilitatea ca o persoana sa manifeste boli induse de caldura, intrucat alcoolul deshidrateaza.
Insolatia de efort debuteaza rapid, la doar cateva ore de la o activitate fizica exercitata la temperaturi inalte si in umiditate. Practic, desi pielea transpira, organismul se supraincalzeste din cauza caldurii, activitătii fizice si a deshidratarii. Victimele insolatiei de efort sunt, de obicei, persoane sanatoase, tinere (atleti, jucatori de fotbal,etc).
Tratamentul insolatiei presupune scaderea temperaturii corpului prin sistarea expunerii la soare si transportarea bolnavului intr-un loc racoros, aplicarea de comprese reci pe cap, administrarea de lichide per os sau perfuzabil. Insolatia poate fi prevenita prin purtarea de haine largi care permit evaporarea transpiratiei, evitarea expunerii la soare intre orele 10:00 si 16:00, hidratare corespunzatoare, aplicarea de loţiuni pentru protectie solara, purtarea de palarii si ochelari de soare.