Ochiul roșu

Ochiul rosu – este un termen general folosit atunci cand vasele de sange de la nivel ocular sunt dilatate sau in cazul prezentei sangelui la nivel subconjunctival. Iata mai jos cateva dintre afectiunile care pot reprezenta o cauza pentru hiperemia conjunctivala:

Conjunctivita

Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei (foita transparenta care acopera sclera – albul ochiului si partea posterioara a pleoapelor). Aceasta poate fi bacteriana, virala sau alergica. In conjunctivita bacteriana, pe langa hiperemie (roseata) conjunctivala, apar si alte acuze: secretie conjunctivala mucopurulenta, cu aglutinarea (lipirea) genelor, jena oculara, senzatie de corp strain, edem al pleoapelor, lacrimare usoara.

Spre deosebire de conjunctivita bacteriana, in conjunctivita virala secretia este seroasa, pacientul prezinta senzatie de arsura oculara, lacrimare, adenopatie preauriculara, edem palpebral, uneori prurit (mancarime). Apare frecvent in colectivitati, fiind foarte contagioasa.

In cazul conjunctivitelor bacteriene si virale, este foarte importanta respectarea regulilor de igiena personala pentru a preveni raspandirea infectiei. Unele dintre ele sunt autolimitante, altele necesita tratament cu antibiotic local.

Conjunctivita alergica apare la persoane cu teren atopic (istoric de rinita alergica) si nu numai. Simptomul cel mai suparator pentru pacient este pruritul ocular, alaturi de secretie apoasa, hiperemie conjunctivala, edem palpebral. Tratamentul se face, in functie de gravitate, cu lacrimi artificiale fara conservanti, picaturi cu antihistaminice si corticosteroizi.

Blefarita

Blefarita reprezinta inflamatia marginii libere a pleoapelor, afectand baza genelor sau orificiile prin care se elimina secretia lipidica lacrimala. Pacientul prezinta cruste asemanatoare cu matreata la nivelul bazei genelor, senzatie de corp strain si de arsura oculara. Tratamentul consta in igiena riguroasa a pleoapelor, comprese sterile caldute, unguente antiinflamatorii si antibiotice aplicate local.

Glaucomul

Glaucomul afecteaza nervul optic, provocand leziuni ireversibile ale fibrelor nervoase. Atacul de glaucom se produce atunci cand presiunea intraoculara atinge valori foarte mari prin obstruarea drenarii lichidului din camera anterioara a ochiului. Pacientul prezinta scaderea vederii, durere oculara severa, hiperemie conjunctivala intensa, cefalee, halouri in jurul surselor luminoase, greata, varsaturi. Aceasta conditie este o urgenta medicala deoarece pacientul isi poate pierde vederea fara tratament instituit imediat.

Iridociclita

Iridociclita reprezinta inflamatia portiunii anterioare a ochiului (iris si corp ciliar). Aceasta poate fi de cauza infectioasa (infectii oculare sau extraoculare), alergica, post-traumatica, asociata cu boli de sistem (sarcoidoza, artrita reumatoida, poliartrita, spondilita anchilopoetica) sau idiopatica atunci cand nu se cunoaste cauza. Pe langa hiperemia conjunctivala, pacientul prezinta durere oculara, sensibilitate la lumina, scaderea vederii variabila, lacrimare. Foarte importanta este depistarea cauzei si instituirea tratamentului pentru a preveni recidiva si aparitia complicatiilor – cataracta, glaucom, dezlipire de retina.

Keratitele

Keratitele sunt afectiuni care ameninta prognosticul vizual prin modificarile corneene care pot implica axul vizual. Keratita reprezinta inflamatia corneei si poate fi de natura infectioasa (virala, bacteriana, fungica, parazitara) sau noninfectioasa. Simptomele intalnite la pacientul cu keratita sunt: fotofobie (sensibilitate la lumina), durere oculara, scaderea acuitatii vizuale, hiperemie conjunctivala, hiperlacrimare insotite sau nu de secretie mucopurulenta sau seroasa. In prezenta acestora pacientul trebuie sa se adreseze de urgenta medicului oftalmolog.

De asemenea exista si alte afectiuni corneene care pot determina ochi rosu: eroziunea corneana, corpul strain cornean. Atitudinea potrivita este prezentarea de urgenta la medic pentru extragerea corpului strain cornean si tratamentul adecvat.

Preventie: pentru a preveni eroziunile corneene si patrunderea corpilor straini intraocular este necesar sa purtam ochelari de protectie de fiecare data cand suntem implicati in activitati cu risc de accidentare (gradinarit, manipularea flexului, etc).

Hemoragia subconjunctivala 

Hemoragia subconjunctivala se observa ca o pata rosie la nivel ocular. Nu este dureroasa, poate aparea spontan sau posttraumatic. Hemoragiile repetate pot ascunde anumite afectiuni sistemice (diabet zaharat, hipertensiune arteriala), de aceea acesti pacienti trebuie sa se prezinte la medic. Hemoragia subconjunctivala se resoarbe fara tratament.

Pe langa aceste afectiuni, inrosirea ochiului poate fi cauzata si de oboseala excesiva, lucrul indelungat in fata calculatorului, expunerea la diversi iritanti (praf, fum de tigara, poluare, substante chimice).

Lentile de contact

In cazul persoanelor purtatoare de lentile de contact, atunci cand se constata inrosirea ochiului, trebuie indepartata lentila si curatata. Daca roseata persista, se va intrerupe portul lentilelor de contact pentru una-doua zile. In cazul in care apar si alte simptome (scadere de vedere, secretii, durere, lacrimare) sau roseata nu dispare, pacientul trebuie sa se adreseze medicului oftalmolog pentru un examen complet.

Cu toate ca roseata oculara poate sa apara in foarte multe afectiuni benigne, care nu dau complicatii oculare, in prezenta durerii oculare, a scaderii de vedere si a altor simptome generale, este indicat un consult de specialitate. De cele mai multe ori, un consult efectuat la timp, intr-un stadiu cat mai incipient al bolii, previne aparitia complicatiilor, uneori ireversibile.

DR. AGAPE VIOLETA
medic specialist oftalmologie

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel . 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite in baza biletului de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top