Prevenirea accidentului vascular cerebral prin ecografie doppler de vase cervico cerebrale

In Romania, accidentul vascular cerebral reprezinta prima cauza de invaliditate si a doua cauza de mortalitate in randul populatiei, iar un studiu recent care analizeaza evolutia bolii la noi in tara semnaleaza ca unu din sase romani va face un AVC.

  1. Ce este un accident vascular cerebral (AVC)?

Un AVC apare atunci cand tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrienti din cauza intreruperii circulatiei sangelui. Lipsita de oxigen, materia cenusie moare dupa cateva minute si nu mai poate fi recuperata niciodata. Deteriorarea sau moartea celulelor provoaca o simptomatologie clara in partile corpului care sunt controlate de partile creierului afectate de accidentul vascular cerebral.

  1. Care sunt cauzele de aparitie ale unui AVC?

Bolile metabolice, in care exista hipercolesterol, sunt cel mai des implicate, deoarece prezinta riscul de tromboza sau embolie, care duce la infundarea unei artere. Printre principalele cauze ale AVC se numara stenozele carotidiene, adica ingrosarea peretelui vascular, datorita depunerilor de colesterol la nivelul vaselor de sange. Diagnosticarea si tratarea ateromatozei carotidiene din faza incipienta previne aparitia accidentului vascular cerebral. 

  1. Care e simptomatologia unui AVC?

Trebuie sa stim ca exista o fereastra limitata de timp in care pacientul poate beneficia de terapie. Identificarea cat mai rapida a semnelor si simptomelor cresc sansele pacientului de a ajunge sa fie tratat corect. De obicei, familia este cea care sesizeaza aceste modificari, colegii, prietenii sau persoanele din jur. Si pacientul le poate percepe uneori: tulburare de vorbire, asimetrie faciala, scadere de forta musculara la un brat, brusc instalata. Toate acestea sunt semnele unui accident vascular cerebral. Daca vedem aceste simptome, primul gest este sa chemam ambulanta si sa ducem pacientul cat mai rapid la spital.

  1. Care sunt optiunile de tratament in cazul unui accident vascular cerebral?

Un procent important de pacienti, pe langa tromboliza intravenoasa, necesita tratament endovascular de trombectomie. Daca tratamentul este aplicat corect, in prima perioada a ferestrei terapeutice, pacientul are sanse mari de recuperare, chiar de 100{ec8e75c81a00d6b41e2e9bfb640057f953d1898f8a25b8f5d8bd1b83e496d28d}. Pacientii tratati tardiv, au sanse mai mici de recuperare, iar cei care se prezinta la spital dupa cateva zile nu se mai recupereaza deloc. Tratamentul prin tromboliza intravenoasa se efectueaza in maxim 4,5 ore de la debut, daca pacientul nu prezinta contraindicatii. Daca pacientul prezinta ocluzia unui vas mare din creier, tromboliza nu este suficienta, fiind necesara aspiratia trombului din vas prin metode endovasculare in maxim 6 ore de la debut.

  1. Cum putem preveni un AVC?

Ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metoda simpla, lipsita de pericole pentru pacient, care poate da foarte multe informatii despre arterele pacientului si despre modul cum circula sangele prin aceste artere, evidentiind riscul de accident vascular cerebral sau cauza unui accident vascular cerebral. Aceasta metoda este foarte utila pentru stabilirea tratamentului adecvat, medicamentos, uneori chirurgical sau  interventionist. Dopplerul cervico-cerebral, este o procedura sigura, nedureroasa, care foloseste ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sange catre creier. La nivelul gatului, acestea sunt usor de vizualizat. Sunt 4 vase care duc sange catre creier: 2 artere carotid, care iriga partea anterioara a creierului si 2 artere vertebrale, care iriga partea posterioara a creierului. Dopplerul vaselor cerebrale permite vizualizarea fluxului de sange intracranian si a circulatiei cerebrale.

Recomand tuturor colegilor mei,  medici de familie, medici internisti, diabetologi si cardiologi sa indrume pacientii cu hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, diabet zaharat, obezitate, AVC sau AIT recent, boala coronariana sau fumatori pentru efectuarea de rutina a ecografiei Doppler la nivelul arterelor carotide si vertebrale si ecografiei Doppler transcranian pentru diagnosticarea stenozelor vaselor intracraniene. Diagnosticarea ateromatozei vaselor cerebrale si tratarea acesteia in faza incipienta, reduce semnificativ riscul de aparitie a unui AVC. Ca un sfat pentru pacienti, acestia trebuie sa aiba mai multa grija la stilul de viata, la modul de relationare, sa respecte indicatiile medicilor.  

DR. COSTEA SIMONA
medic specialist neurologie

POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel:  0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite de neurologie cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top