Pot avea hepatita sau ciroza daca am transaminaze crescute? Este o intrebare pe care si-o pun pacientii in urma analizelor de laborator, unde constata valori mari ale transaminazelor. Este justificata sau nu temerea lor?
Haideti sa intelegem mai bine ce sunt transaminazele, care sunt cauzele ce duc la cresterea lor, si cui ne adresam, pentru a ne clarifica ce avem de facut in astfel de situatii si cat de des ne investigam.
Ce sunt transaminazele?
Transaminazele sunt enzime care isi au originea, in special, in ficat, dar si in alte tesuturi cum sunt: muschii scheletului si ai inimii, creier si rinichi. Acestea sunt TGO (AST) si TGP (ALT). Valorile normale trebuie sa se mentina sub 40 UI/l, cu mentiunea ca valorile pot varia, in functie de laboratorul la care se lucreaza analizele. Pot fi crescute in unele cazuri de afectiuni hepatice si extrahepatice. O crestere usoara a transaminazelor nu inseamna neaparat o boala de ficat. Se poate intampla ca in urma unui efort fizic intens sau prelungit (de exemplu: maraton, ciclism etc.), acestea sa depaseasca valorile normale.
Cauze frecvente de crestere a valorii transaminazelor
Cea mai frecventa cauza de crestere a transaminazelor este steatoza hepatica sau ficatul gras. Steatoza hepatica este un diagnostic des intalnit in practica medicala, mai ales in ambulator, la pacientii cu stare clinica buna, dar care au ficatul marit in dimensiuni, cu aspect stralucitor ecografic si modificari usoare ale transaminazelor (TGO, TGP) si/sau GGT.
Datorita cresterii alarmante a numarului de pacienti cu obezitate, dislipidemie si diabet zaharat, vorbim tot mai des de steatoza hepatica, o afectiune ce necesita monitorizare periodica atenta. Desi afectarea hepatica poate fi complet asimptomatica si majoritatea pacientilor au un prognostic bun, steatoza hepatica poate evolua in timp spre steatohepatita, ciroza sau chiar cancer hepatic.
Alte cauze de crestere a transaminazelor:
Dupa cum spuneam, TGP este o enzima specifica ficatului, deci cresterea ei se asociaza de obicei cu boli hepatice, dar si cu o valoare crescuta a TGO. Cele mai frecvente cauze de afectare hepatica sunt:
- Hepatitele acute virale, alcoolice sau toxice – valorile transaminazelor cresc de peste 10 ori fata de normal;
- Hepatitele cronice virale sau autoimune – valorile transaminazelor cresc de obicei intre 2 – 5 ori peste normal;
- Boala hepatica de cauza alcoolica;
- Ciroza hepatica de orice cauza (virala, alcoolica, autoimuna, medicamentoasa etc);
- Cancerul hepatic;
- Unele medicamente (multe) pot duce la cresterea transaminazelor: paracetamol, statine, antidepresive, amiodarona, etc.
Transaminaze crescute de cauza extrahepatica sunt:
- Hemoliza (distrugerea globulelor rosii);
- Boli ale musculaturii scheletice;
- Polimiozita;
- Traumatisme musculare;
- Efortul prelungit regulat;
- Afectiuni tiroidiene (hipo, hipertiroidie);
- Enteropatia glutenica (boala celiaca);
- Alimentatia parenterala (hranirea prin perfuzii);
- Cresterea transaminazelor la omul sanatos.
Nivelul crescut al transaminazelor nu se coreleaza cu prognosticul bolii. De exemplu, in hepatita A transaminazele pot fi foarte crescute, dar aceasta boala are de obicei o evolutie buna. Pacientii cu hepatita C au nivele moderat crescute ale transaminazelor, dar boala duce deseori la hepatita cronica si la ciroza hepatica.
Cat de des se recomanda investigatiile?
Daca sunteti o persoana supraponderala/obeza, cu stil de viata nesanatos (exemple: consum de alcool, sedentarism, fumat, alimentatie bogata in grasimi, etc,), diagnosticata cu diabet zaharat sau dislipidemie, este foarte important sa faceti o ecografie abdominala si probele hepatice cel putin o data pe an. Daca sunteti deja diagnosticat cu steatoza hepatica, investigatiile se recomanda mai des, cel putin o data la 6 luni sau la recomandarea medicului.
Daca am TGO si TGP crescute cui ma adresez?
Daca v-ati efectuat de rutina TGO, TGP si sunt crescute, trebuie sa va prezentati la medicul de familie, internist sau gastroenterolog pentru interpretarea lor in context clinic si eventuale investigatii suplimentare.
DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna, medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel: 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !