Suferiti de balonare?

Ce este balonarea si cum se manifesta?

Balonarea este o tulburare gastrointestinala ce afecteaza atat adultii, cat si copiii. In termeni de specialitate poarta numele de meteorism abdominal si este, de cele mai multe ori, un proces natural, provocat de mesele copioase. Atunci cand gazele din intestine nu sunt eliberate la timp prin flatulenta sau eructatii, apare balonarea.

Este un simptom descris adesea de o senzatie neplacuta de prea-plin abdominal, de presiune intra-abdominala, avand o intensitate variabila.

Senzatia de balonare poate fi resimtita uneori la nivelul partii superioare a abdomenului, alteori a partii inferioare sau la nivelul intregului abdomen.

In astfel de situatii, abdomenul nu mai este moale, suplu si nedureros la palpare, ci, dimpotriva, are volumul marit, iar la palpare apare durerea.

Acest simptom este frecvent intalnit, manifestandu-se la 20-30% din populatia generala, asociindu-se adeseori cu alte simptome din sfera tulburarilor functionale digestive, cum ar fi distensia abdominala (marirea de volum a abdomenului), eliminarea gazelor prin eructatii (eliminarea aerului din tractul gastrointestinal pe gura), flatulenta (eliminarea de gaze prin anus).

Care este mecanismul principal al balonarii?

 Balonarile apar ca urmare a inghitirii repetate de aer, a formarilor de gaze in intestine, in timpul proceselor de fermentatie sau ca urmare a obturarii eliminarii gazelor din intestin.

Toate persoanele au gaze pe care le elimina prin eructatie (ragaiala) si rect. Gazele sunt formate in principal din vapori fara miros: dioxid de carbon, oxigen, nitrogen, hidrogen si uneori metan.

Mirosul neplacut al flatulentei se datoreaza unor mici cantitati de gaz care contin sulf, gaz produs de bacteriile care se gasesc in intestinul gros.

Care sunt cauzele balonarii?

 Balonarile pot avea nenumarate cauze, insa pot fi tratate sau chiar evitate prin mijloace simple.

Exista alimente care produc mai frecvent balonare, chiar si la persoane fara nici o boala: dulciuri si fainoase, fasole, varza, conopida, castraveti, ceapa, mazare, ridichi, caise, banane, pepene, piersici, pere, prune, mere crude, oua, vin rosu, mancaruri grase sau prajeli, cereale, zahar sau substituenti, lapte sau produse lactate.

In majoritatea alimentelor care cauzeaza balonare, descompunerea carbohidratilor prezinta o problema, pentru care nu sunt disponibile enzimele adecvate.

Tratamentul cu antibiotice poate, de asemenea, sa va provoace balonare, pentru ca va da peste cap echilibrul florei intestinale. Aceste medicamente ajuta la dezvoltarea bacteriilor rele si cresc sensibilitatea la alimentele care fermenteaza.

Care sunt alte cauze ale balonarii?

Mancarea picanta, masticatia incorecta a alimentelor, anxietatea, stresul, consumul in exces de bauturi alcoolice, obiceiul de a vorbi in timp ce mancam, fumatul, mancatul peste masura, mestecatul gumelor si bomboanele, constipatia, folosirea aditivilor artificiali.

Ce investigatii sunt necesare daca prezentati balonare?

 Daca balonarea persista si/sau se agraveaza sau apar simptome de alarma (cum ar fi: scadere in greutate, tulburari de tranzit, varsaturi frecvente, varsaturi cu sange, pierderi de sange prin scaun, dureri abdominale, febra, scaderea poftei de mancare), este recomandat sa va prezentati de urgenta la medic.

Dupa anamneza detaliata si examenul clinic realizate de catre medic, acesta va poate, eventual, orienta si indruma spre efectuarea unor investigatii specifice.

Cum se evita balonarea?

 Mancati incet si mestecati hrana cu atentie. Evitati astfel patrunderea aerului in stomac, hrana se amesteca bine cu saliva, usurand astfel sarcina stomacului.

In locul legumelor crude, incercati sa consumati legume pregatite. Cele mai multe alimente sunt mai usor de tolerat daca sunt gatite.

Miscarea fizica preintampina balonarile si ajuta la combaterea lor. Scurta plimbare dupa masa, ajuta tranzitul bolului alimentar.

Cum se trateaza balonarea?

 Cele mai des utilizate modalitati de a reduce disconfortul produs de balonare sunt: schimbarea dietei, folosirea de medicamente eliberate cu sau fara reteta si reducerea inghitirii de aer.

DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna

Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

 

Scroll to top