Dr. Alina Mara

Tusea: Raceală sau alergie?

Tusea iritativa este adesea primul simptom al unei raceli, dar poate sa fie si un simptom care indica prezenta unei boli alergice. Astfel, nu este neobisnuit ca parintii, dar si medicii, sa confunde adesea simptomele alergiei cu cele ale unei viroze. Exista cateva diferente cheie pe care ar trebui sa le recunoastem pentru a avea un diagnostic si tratament corect.

Ce sunt virozele si alergiile?

Desi au manifestari clinice comune, alergia si viroza (raceala) au cauze diferite.

Viroza respiratorie este o boala infectioasa care debuteaza la cateva zile dupa contaminarea organismului cu un virus. Desi  poate aparea oricand, boala este mai comuna in lunile de toamna si iarna. Odata ce virusul patrunde in caile respiratorii, sistemul imunitar intra in alerta si declanseaza un raspuns de aparare manifestat prin tuse, stranut, secretii nazale apoase.

Alergiile sunt rezultatul unui sistem imun hiperreactiv,  indreptat impotriva unor alergeni :praful de casa, polenurile, parul de animale, mucegaiuri. Tot in scop de aparare organismul elibereaza substante chimice care determina inflamarea mucoasei respiratorii si aparitia simptomelor de nas infundat, tuse si stranut. Alergiile nu sunt contagioase, in timp ce bolnavul cu viroza transmite boala in jurul sau.

Care este diferenta dintre tusea alergica si cea indusa viral?

Cea mai importanta diferenta dintre alergie si viroza este ca viroza nu dureaza mai mult de 14 zile. Daca simptomele persista mai mult de doua saptamani ne putem gandi la o afectiune alergica.

In tabelul de mai jos observam diferentele clare dintre alergie si viroza respiratorie:

Caracteristici Raceala Alergie
Durata 2-14 zile Zile-luni cat timp are loc contactul cu triggerul alergenic
Aparitie Mai frecvent iarna, dar poate aparea in orice sezon Oricand in timpul anului desi aparitia simptomelor poate sa aiba legătura si cu unii alergeni sezonieri ex polenurile
Debut Interval liber asimptomatic de cateva zile dupa contactul cu un virus Debut brusc si rapid dupa contactul cu alergenul
Simptome Raceala Alergie
Tuse Frecvent Uneori
Cefalee Uneori Niciodata
Dureri musculare Frecvent Niciodata
Oboseala Uneori Uneori
Febra Rar Niciodata
Prurit ocular si hiperlacrimare Rar Frecvent
Dureri in gat Frecvent Uneori
Rinoree/nas infundat Frecvent Frecvent

Tratament si profilaxie?

Evitarea spatiilor aglomerate, spalatul frecvent pe maini, acoperirea nasului si gurii in timpul stranutului sau a tusei scade riscul infectiei.  Majoritatea virozelor se vindeca in 7-10 zile. Tratamentul este simptomatic cu antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, decongestionante nazale, antitusive. În cazul alergiei rolul medicului alergolog este important. In urma consultului, istoricului alergic, examenului fizic si testarii cutanate prick sau de laborator in vitro se poate determina prezenta alergiei (atopiei).

Tratamentul pacientilor alergici cuprinde masuri de reducere a  expunerii la alergeni  si tratament farmacologic. Acesta cuprinde medicamente de tip antihistaminice, glucocorticosteroizi topici intranazali, antileucotriene.  In cazuri selectionate se recomanda imunoterapie specifica cu extracte alergenice standardizate  incadrate intr-un plan individualizat.

DR. MARA ALINA
medic specialist alergologie si imunologie clinica
 

POLICLINICA ASTRA, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1, Sibiu
Programa
ri la tel . 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top