Dr. Liviu Coman

Importanța evaluării psihiatrice la copii și adolescenți

Sanatatea mintala la copii si adolescenti este la fel de importanta ca si cea fizica, acestea influentandu-se reciproc. Exista foarte multe situatii si contexte in care evaluarea psihiatrica este de dorit, chiar daca exista, de multe ori, o anumita reticenta din partea parintilor atunci cand aud numele acestei specialitati medicale.

Tulburarile de ordin psihologic si psihiatric pot aparea chiar la cele mai mici modificari ale mediului in care traieste un copil (schimbarea domiciliului, schimbarea scolii, trecerea de la gradinita la scoala), iar daca in familie apar evenimente importante(divortul parintilor, pierderea unei persoane apropiate, accidente),impactul acestora asupra copilului poate fi si el important, existand riscul aparitiei unor modificari la nivelul emotiilor si comportamentului.

Este important ca parintii sa apeleze cat mai repede la specialisti ai sanatatii mintale (psihiatrii, psihologi) atunci cand observa modificari de comportament la copiii lor sau atunci cand cadrele didactice relateaza dificultati ale copiilor la scoala sau gradinita, deoarece interventia prompta previne agravarea bolii si creste gradul de reusita al terapiei.

Evaluarea psihiatrica este importanta si in monitorizarea dezvoltarii neuropsihice a copilului incepand de la nastere, mai ales la cei care prezinta factori de risc pentru tulburari psihice sau la cei care sunt cunoscuti deja cu intarzieri in anumite arii de dezvoltare psiho-neuro-motorie (tonus muscular, motricitate, limbaj, achizitii, socializare). Depistarea precoce a tulburarilor de dezvoltare creste gradul de recuperare a ariilor deficitare.

Este absolut necesara o evaluare psihiatrica atunci cand copilul e mai retras ca de obicei, trist, inhibat, temator, are cosmaruri nocturne sau daca e agitat, opozitionist, are crize frecvente de furie sau comportamente neadecvate. Toate aceste manifestari pot ascunde tulburari mai grave decat par la prima vedere.

Se indica o evaluare si la copilul mic, daca acesta nu socializeaza, nu raspunde cand e strigat pe nume, se joaca mai mult singur, are vocabular mai sarac decat alti copii de varsta lui sau daca are comportamente agresive.

In mod ideal evaluarea psihiatrica ar trebui sa fie parte componenta a unei evaluari multidisciplinare complexe, realizate in echipa cu medicul de familie, pediatrul, neurologul pediatrul, psihologul si logopedul. Abia dupa aceasta evaluare complexa se stabileste conduita terapeutica, care va fi intotdeauna individualizata si adaptata particularitatilor fiecarui pacient.

Tratamentul in afectiunile psihiatrice la copii si adolescenti presupune de multe ori un anumit numar de sedinte de psihoterapie, la care se adauga aproape intotdeauna consilierea familiei si a personalului didactic din unitatile de invatamant. Daca aceste metode de terapie nu sunt eficiente sau daca severitatea tulburarilor o impune, se asociaza si tratament medicamentos pentru a reduce intensitatea simptomatologiei.

DR. COMAN LIVIU
medic specialist psihiatrie pediatrica

Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Scroll to top