Introducere
Infectia tractului urinar (ITU) este o infectie care afecteaza vezica urinara, rinichii sau uretra. Infectiile urinare nu tin cont de varsta si pot aparea la ambele sexe.
Cea mai frecventa infectie de tract urinar este a vezicii urinare (cistita).
Femeile sunt cele mai predispuse la infectiile urinare, datorita uretrei scurte care favorizeaza patrunderea bacteriilor. Barbatii tineri sunt rareori afectati de infectii urinare, in schimb, barbatii peste 50 ani, cu afectiuni ale prostatei, sunt mai expusi riscului de aparitie a infectiei.
In mod obisnuit cauzele acestor infectii sunt datorate bacteriilor care patrund in uretra si urca in tractul urinar. Bacteriile de la nivelul intestinului gros, prezente in fecale, reprezinta cea mai comuna sursa de infectie a tractului urinar.
Cauze
Exista o multitudine de cauze care pot determina aparitia infectiilor urinare. Cea mai frecventa este infectarea cu Escherichia Coli (bacterie care se afla in mod normal la nivelul colonului si anusului) in 80% din cazuri. Alte bacterii ce pot provoca o infectie a tractului urinar sunt: Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus.
Apar mai probabil in prezenta constipatiei cronice, a activitatii sexuale exuberante, a consumului redus de lichide, a igienei precare (stergerea sau spalarea dinspre anus spre uretra, folosirea unei lenjerii intime prea stramte, din materiale sintetice, folosirea lenjeriei tip tanga).
Aparitia cistitei mai este favorizata si de prezenta diabetului, a pietrelor la rinichi si a nivelului scazut de estrogen, astfel incat organismul nu poate lupta eficient impotriva bacteriilor.
Simptome
Simptomele unei infectii ale tractului urinar variaza in functie de localizare. Acestea sunt:
usturime sau dureri in timpul sau dupa urinare;
urinari frecvente cu cantitati mici de urina;
sensibilitate sau greutate in partea de jos a abdomenului;
senzatia de urina fierbinte;
urina tulbure sau urat mirositoare;
prezenta sangelui in urina;
durere in flanc sau zona lombara;
frisoane si febra;
greturi si varsaturi.
Cum se pune diagnosticul de infectie urinara
Diagnosticul se pune pe baza discutiei cu pacientul si a probelor de urina. Sumarul de urina si urocultura sunt cele mai frecvente analize medicale pentru investigarea ITU.
Urocultura poate identifica bacteria responsabila de producerea ITU. Pentru aceasta, urina se recolteaza in anumite conditii – in recipient steril din mijlocul jetului de urina in urma spalarii zonei genitale si este important sa fie din prima urina de dimineata. Antibiograma testeaza sensibilitatea bacteriei la antibiotic.
O alta investigatie importanta este ecografia abdominala, mai ales in identificarea altor cauze, cum ar fi litiaza urinara. De asemenea analizele de sange pot sugera prezenta unei infectii in organism. Mai multe investigatii pot fi facute daca simptomele nu se amelioreaza sub tratament sau infectia poate fi complicata prin prezenta diabetului, litiazei renale (piatra la rinichi), marirea prostatei sau alte afectiuni.
Complicatii
La adultul sanatos cistita este rareori severa, dar ITU pot determina lezarea rinichiului (pielonefrita) punand viata in pericol daca nu sunt tratate prompt.
Tratament
Majoritatea ITU pot fi tratate cu succes cu antibiotice pe cale orala. Perioada de tratament depinde de localizarea infectiei (vezica sau rinichi), sex, varsta, precum si de prezenta anumitor conditii ce favorizeaza complicatiile cum ar fi diabetul, probleme ale prostatei si sarcina.
Cum putem preveni o infectie de tract urinar
consumarea unei cantitati corespunzatoare de lichide (apa, ceai);
o alimentatie bogata in fructe si legume;
evacuarea cat mai des a continutului vezicii urinare;
acordarea unei atentii deosebite a igienei intime;
urinarea imediat dupa contactul sexual, pentru a elimina eventualele bacterii.
Concluzii
La aparitia primelor simptome ale unei infectii urinare nu le tratati cu indiferenta, adresati-va medicului pentru stabilirea diagnosticului, recomandarea investigatiilor necesare si a tratamentului corespunzator.
ITU trebuie tratata corect, deoarece tratamentele la intamplare pot duce la complicatii.
Nu utilizati antibiotice fara recomandarea medicului, deoarece folosirea nejustificata determina o crestere a rezistentei la antibiotice, facand dificil tratamentul ulterior al ITU sau al altor infectii.
Dragi pacienti, nu frigul este responsabil de aparitia infectiilor urinare, ele au intotdeauna o cauza microbiana.
DR. ARCOMITA DOINA
medic specialist medicina interna
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel . 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite medicina interna cu bilet de trimitere de la medicul de familie !