Dupa o perioada greu incercata in contextul pandemic actual, revenim, cu pasi mici, la o oarecare stare de normalitate. Reluarea activitatilor in aer liber si programarea vacantelor in zone insorite vin si cu o serie de atentionari din partea medicilor dermatologi.
Cunoastem pe deplin efectele benefice ale soarelui asupra psihicului si sanatatii oaselor, insa in cantitati mari, soarele poate fi periculos si poate provoca o serie de afectiuni, unele pe termen scurt (arsura solara, insolatia), dar si probleme pe termen lung, ca rezultat al expunerii solare cronice fara protectie cu producerea de leziuni la nivelul ADN-ului (ex. cancere cutanate, fotoimbatranirea pielii).
Care sunt riscurile expunerii exagerate la soare?
Arsura solara – pielea devine rosie, fierbinte si dureroasa la atingere. Dupa cateva ore sau zile pot aparea si vezicule care ulterior se sparg. Daca arsura este severa se poate asocia cu durere de cap, febra, frisoane.
Insolatia este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate si pentru perioade lungi de timp. Organismul se supraincalzeste, iar sistemul natural de racire al corpului (transpiratia) nu poate tine pasul, rezultand cresterea temperaturii corpului. Se insoteste de cefalee, greata, ameteli, varsaturi, oboseala, crampe musculare, confuzie, iar daca pacientul nu primeste ajutor rapid, poate fi chiar fatala.
Cancerul de piele – exista mai multe tipuri de cancer de piele dintre care melanomul este cea mai periculoasa forma. Fototipurile cutanate I si II cu par roscat sau blond, precum si istoricul de arsuri severe in copilarie sau adolescenta cresc riscul de aparitie a neoplaziilor cutanate.
Fotoimbatranirea este una din consecintele expunerii cronice la soare fara protectie, razele UV distrugand colagenul si fibrele de elastina, cu afectarea structurii pielii. Rezultatul este aparitia unor riduri profunde, iar la persoanele in varsta se manifesta prin acumularea unor reziduuri fibroase, mici adancituri de culoare galbuie.
Cum ne putem proteja de soare?
- Aplicati crema de protectie solara (SPF 30 sau mai mult) in cantitate generoasa, in mod frecvent la nivelul fetei si zonelor expuse la soare; aplicarea produselor de protectie solara se face pe pielea uscata, cu 15 minute inainte de iesirea din casa si reaplicare la fiecare 2 ore pentru o eficienta optima.
- Protectie vestimentara: acoperiti pielea expusa la soare cu haine usoare, din bumbac, ce au tesatura densa; Palariile cu boruri largi, va protejeaza fata, urechile si gatul;
- Purtati ochelari de soare cu lentile protectoare, curbate, pentru a preveni efectele nocive ale UV la nivelul ochilor;
- Pe cat posibil, petreceti timpul inauntru sau in zone umbrite intre orele 10:00-16:00 fiindca atunci razele soarelui sunt cele mai puternice;
- Nu expuneti bebelusii si copiii in lumina directa a soarelui;
Expunerea la soare trebuie facuta cu moderatie si numai dupa asigurarea unei fotoprotectii atat vestimentare cat si prin utilizarea cremelor cu protectie solara, adecvate tipului de piele. Se recomanda autoexaminarea periodica a pielii de catre pacienti dar si un screening anual efectuat de medicul dermatolog in vederea depistarii din timp a eventualelor modificari (aparitia unoi noi leziuni sau modificarea celor existente).
DR. PALCU FLORINA
medic specialist dermatovenerologie
POLICLINICA ASTRA, Sibiu, la sediul nostru de pe str. Piata Prahovei, nr. 16, Ap 17
Programari la tel: 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !